Themabeeld. © rr

Ook Putte en Hulshout doven straatverlichting tijdens de week: “Veiligheid komt niet in het gedrang”

Hulshout, Putte -

Net als in Berlaar en Heist-op-den-Berg gaat in Hulshout en Putte binnenkort de straatverlichting langs gemeentewegen uit tussen 23u en 5u, met uitzondering van vrijdag- en zaterdagnacht. De gewestwegen blijven wel gewoon verlicht.

Kristof Van Rompaey

De vier gemeenten namen de beslissing na doorgedreven overleg met netbeheerder Fluvius. “Het doven van de verlichting tijdens de zes meest rustige uren van de nacht leidt tot een besparing van 37% op een van de belangrijkste uitgavenposten van de gemeente”, meldt het lokale bestuur van Putte. “Dat is broodnodig om in deze moeilijke tijden de eigen spectaculair gestegen energiekosten draaglijk te houden.”

LEES OOK. Straatverlichting langs Heistse gemeentewegen dooft tijdens weekdagen: “Hopen op besparing van 426.000 euro”

Het doven heeft ook een gunstig effect op het milieu: er is minder lichtvervuiling en de CO2-uitstoot vermindert. Volgens het Putse bestuur zal de ingreep geen invloed hebben op de veiligheid. “We beseffen dat mensen de duisternis associëren met gevaar, maar de ervaring van andere gemeenten, waar de openbare verlichting al jaren standaard gedoofd wordt, leert ons dat de veiligheid niet in het gedrang komt”, luidt het. “Automobilisten rijden trager wanneer de wegen niet verlicht zijn en zien tegenliggers zelfs beter afkomen. Inbrekers vallen dan weer meer op als ze zich verplaatsen.”

Goed zichtbaar

In Putte gaan de energieloze nachten in vanaf maandag 9 januari. In Westmeerbeek (Hulshout) trad de nieuwe regeling al op maandag 2 januari in werking. Hulshout zelf en deelgemeente Houtvenne volgen vanaf 9 januari. “Langs de N15 blijft de verlichting branden”, meldt het Hulshoutse bestuur. “De gewestweg ligt buiten onze bevoegdheid. Ook in een aantal omliggende straten blijft de verlichting branden, omdat de fysieke schakelingen niet zomaar aangepast kunnen worden. Merk je op dat er nog enkele armaturen branden, dan hoef je dat dus niet te melden. Moet je als fietser of voetganger ’s nachts op pad? Zorg er dan voor dat je goed zichtbaar bent. Voor wie met de auto rijdt: pas je snelheid aan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners