Het aantal werknemers bij de gemeente blijft behouden en breidt zelfs uit. © rr

Gemeentebestuur schuift enkele investeringen op om te besparen

Baarle-Hertog -

Door de hoge prijzen van energie en materialen moet de gemeente Baarle-Hertog in 2023 voorzichtig omspringen met de financiën. Dat heeft tot gevolg dat de geplande herinrichting van de Molenstraat gedeeltelijk wordt uitgevoerd en dat de aanleg van een nieuwe parking aan de oostkant van de gemeente uit de begroting is gehaald.

Ronny van den Ackerveken

Het goede nieuws voor de inwoners van de enclavegemeente is dat de personenbelasting met 7,2% en de opcentiemen met 897,06 op hetzelfde peil blijven. Daarmee zit Baarle-Hertog op het Vlaamse gemiddelde. “Het aantal personeelsleden vermindert niet”, zegt burgemeester Frans de Bont (Forum+). “Er worden zelfs nog mensen aangeworven. We hebben wel een aantal investeringsprojecten onder het vergrootglas gehouden. De derde fase van de herinrichting van het centrum in Zondereigen blijft op de planning staan. Die werken hangen ook wat samen met de bouw van de nieuwe school in Zondereigen. Daarvoor zit alles op schema, zodat normaal gezien op 1 september het nieuwe schoolgebouw klaar is.”

“Voor de herinrichting van de Molenstraat in Baarle verandert er wel iets. Die doen we in samenwerking met Baarle-Nassau en wellicht wordt dit jaar alleen het gedeelte in het centrum onder handen genomen in plaats van de ganse lengte van de straat. De aanleg van de parking tussen de Molenstraat en de Kapelstraat is uit de begroting gehaald. Projecten als deze herbekijken in de tijd is nodig om te besparen. De geplande werken in de Kapelstraat doen we dit jaar wel.”

Leerlingen mochten in mei de eerste stenen leggen van de nieuwe school in Zondereigen. Het gebouw is klaar als het nieuwe schooljaar in september start. © ram

Koffiedik kijken

De beide gemeentebesturen kozen enkele maanden geleden drie bouwteams die in de loop van dit jaar een ontwerp mogen indienen voor een nieuw cultuurcentrum op de Loswal. “De bedoeling is om de planning voor het cultuurcentrum te behouden met de ingebruikname in 2026”, vertelt Frans de Bont. “Of het vooropgestelde bedrag van 6,7 miljoen euro voldoende gaat zijn, is koffiedik kijken. Niemand weet in hoeverre de prijzen van bouwmaterialen omhoog gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners