Lachen met Lieven Scheire of dakpannen kiezen in Antwerp Expo: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1 /Lieven Scheire peilt naar de impact van artificiële intelligentie

Lieven Scheire staat erom bekend wetenschappelijke onderwerpen helder én met humor uit te leggen aan iedereen die het horen wil. Dat doet hij ook in zijn nieuwe theatershow Artificiële Intelligentie, die op 20 en 21 januari in première gaat in de Arenbergschouwburg. Wat is artificiële intelligentie, waar momenteel zoveel om te doen is? Het is nog lang niet - en misschien wel nooit - een computer die kan denken zoals wij. Maar AI geeft computers en apps wel vaardigheden die ze tot nu toe nooit gehad hebben: gezichten herkennen, voorwerpen benoemen, menselijke taal begrijpen tot zelfs het voorspellen van menselijk gedrag.

Deze nieuwe kunstjes van de computer leiden tot verbluffende mogelijkheden die Scheire uit de doeken doet tijdens zijn shows in o.m. de Arenberg (20 en 21/1), Theatrium in Mechelen (14/2) en ook nog in de Antwerpse Stadsschouwburg (26 & 27/4).

www.lievenscheire.be

2/Lanoye schrijft stuk voor Tutti Fratelli

©  Diego Franssens

Dat Tom Lanoye goed overweg kan met het werk van Shakespeare, bewees hij al met Ten Oorlog. Op maat van Tutti Fratelli maakte hij een bewerking van De Storm. Wanneer degenen die hem jaren geleden verraadden voorbij zijn eiland varen, ziet Prospero, de verbannen hertog uit Milaan, zijn kans schoon om zich te wreken Hij wekt als wraak een woeste storm op. De verraders die Prospero van de troon hadden gestoten meren aan op een eiland vol illusies.

De Störm, dat Lanoye schreef om 15 jaar Tutti Fratelli en stichtster Reinhilde Decleir te eren, wordt geregisseerd door Jan Sobrie. Het stuk speelt nog dit weekend in De Roma en van 17 tot 19 februari in de Bourla.

www.tuttifratelli.be

3/Lucinda Williams heeft de blues in De Roma

©  RR

Met meer dan veertig jaar op de planken is Lucinda Williams een van de iconen van de Amerikaanse countryrock. Als een van de haltes op haar wereldtournee stelt ze op 18 januari in De Roma haar nieuwste album Good Souls Better Angels voor. Op die plaat keert de zangeres-gitariste terug naar de zanderige blues die haar als jonge singer-songwriter inspireerde. Voor de strijdvaardige songs op Good Souls Better Angels haalde ze onder meer inspiratie uit de songs van Leonard Cohen, Bob Dylan en Nick Cave. Het voorprogramma in De Roma wordt verzorgd door de Amerikaanse singer-songwriter L.A. Edwards.

www.deroma.be

4/Bezige bij Sandrine

©  DBA

Zangeres Sandrine lijkt niet weg te slaan van het podium. Tot voor kort speelde ze de hoofdrol in een musicalrevue rond het leven van Josephine Baker. Onder de vlag The Ladies & The Tramp steelt ze dit weekend in het Fakkeltheater de show in een concert met een 7-koppig orkest en artiesten Lissa Lewis, Daisy Thys en Sam Verhoeven.

Tegelijk staat Sandrine in de startblokken voor een hommageconcert ter ere van Marvin Gaye. De soullegende strandt in 1981 in Oostende, waar hij een jaar later zijn meesterwerk Sexual Healing schrijft. Mo Harcum, Stef Gustaph, Sandrine en Sofie belichten op 18 januari in het Keizershof in Turnhout met A tribute to Marvin Gaye het volledige oeuvre van de artiest.

www.fakkeltheater.be, www.garifuna.be

5/Ruil je foute kerstcadeau in tegen een spannender geschenk op Nieuw Zuid

Ruim één op vijf Belgen vindt tijdens de eindejaarsfeesten een fout kerstcadeau onder de kerstboom. Op zaterdag 14 januari pakt Kringwinkel Antwerpen uit met een ruildag in Circuit (Jef Cassiersstraat 29). Tussen 10 en 18u kan je op Nieuw Zuid terecht om een fout kerstcadeau in te ruilen tegen een spannender kerstcadeau van iemand anders. Want die lamp van je oma die jij ouderwets vindt, kan als een leuk vintage item bestempeld worden door je hippe buurvrouw.

www.dekringwinkel.be

6/Baksteen in de maag

©  Joachim De Rous

Vlamingen lijken wel geboren met een baksteen in de maag. Velen onder hen dromen ervan een eigen huis te bouwen of op zijn minst te renoveren. Wie (ver)bouwplannen heeft, kan van 14 tot 22 januari inspiratie opdoen in Antwerp Expo. Tijdens Bouw & Reno stellen zo’n 150 exposanten uit de sector zich voor, terwijl de bezoeker er de jongste woon-trends opsnuift.

Op de site kan je per categorie vooraf inlichtingen inwinnen over de exposanten. Tegelijk wordt er op de beurs - in groep of apart - ook advies verstrekt over pakweg renovatiekrediet, de toekomst van de open haard of de kenmerken van een goede aannemer. Wie de plannen van zijn huis meeneemt naar Bouw & Reno krijgt er ook interieuradvies op maat aangereikt.

www.bouwenreno.be

7/Lichtfestival dooft uit in Planckendael

©  RR

In Mechelen krioelde het de afgelopen weken van de insecten. Gigantische exemplaren, die baden in het licht, struinen sinds begin december door Planckendael. Vorig jaar verlichtten dinosaurussen tijdens de eindejaarsperiode het dierenpark. Ditmaal kunnen bezoekers zich tot 15 januari - laatste weekend! - komen verwonderen over insecten en insecteneters. Tijdens Giant bugs and those that eat them (gigantische insecten en zij die ze eten) wandel je door een bijenkorf of tussen de poten van een torenhoge spin. Het lichtfestival opent dit weekend telkens om 17.30u. De lichtjes doven uit om 22u.

www.zooplanckendael.be

8/Eerbetoon aan dichter Bernard Dewulf

©  Fred Debrock

In december 2021 overleed Bernard Dewulf. Hij was (stads)dichter en columnist, maar ook toneelauteur, essayist, dramaturg en docent. In al zijn teksten toonde hij zich - als echtgenoot en vader, maar ook als voorbijganger op straat - een fijnzinnig observator van zijn medemens. In de herfst van 2022 bleek dat eens te meer uit zijn postume bundel Jaargetijden.

Onder dezelfde titel vindt vanavond in het Zuiderpershuis een eerbetoon plaats aan Bernard Dewulf. Onder anderen Dirk Roofthooft, Suzanne Grotenhuis en Tijmen Govaerts lezen fragmenten voor uit zijn werk. Ook Stef Kamil Carlens zorgt via live muziek voor verstilling.

www.begeerte.be

9/Speel Winter-bingo in provinciale domeinen

©  RR

Wat zie, ruik, hoor of voel je in het bos? In de winter is het heerlijk om naar buiten te gaan, en daarom kan je in enkele Antwerpse provinciale domeinen tot 27 februari aan de slag met de Winter-bingo. Op de bingokaart staan verschillende winterse plaatjes van dieren, planten en andere dingen in het park. Ga op zoek en kruis af wat je tegenkomt. Als je een volle rij hebt, heb je ‘bingo’, ook diagonaal. Wie de meeste rijen kan doorstrepen, is de winnaar. Je kan het formulier downloaden of gratis ophalen in het bezoekerscentrum Vrieselhof naast de toiletten, het infopunt domeinwacht in het Rivierenhof en in het brochurebakje bij het Onthaalgebouw in de Kesselse Heide.

www.provincieantwerpen.be

10/Reusachtige gong begeleidt dansers

Benjamin Abel Meirhaeghe. ©  Fred Debrock

Na het vertrek van artistiek leider Guy Cassiers verwelkomde Toneelhuis dit seizoen tal van nieuwe jonge makers. Onder hen Benjamin Abel Meirhaeghe die zich vanaf 19 januari met Ode to a Love Lost waagt aan een eigenzinnige dansvoorstelling. The Ballet, de productie die hij in 2018 samen met zijn toenmalige geliefde en muze maakte, vormt het startpunt van deze voorstelling.

Meirhaeghe gaat zelf als danser op de scène een artistieke dialoog aan met performers Jelle Haen en Désirée Cerocién. De Berlijnse singer-songwriter Finn Ronsdorf begeleidt het trio live op soul- en bluespiano. Blikvanger is een reusachtige windgong van achtduizend stalen pijpen.

www.toneelhuis.be