©  BELGAIMAGE

N-VA wil taalwetgeving aanpassen: “Wie in Vlaanderen de wet overtreedt, moet in het Nederlands worden berecht”

N-VA wil de taalwetgeving aanpassen omdat een taalwijziging bij een rechtszaak te veel tot vertraging kan leiden. Daarbij verwijzen Vlaams Parlementslid Jeroen Tiebout en Kamerlid Wouter Raskin naar de berechting van verkeerszaken in de Brusselse rand.

mtmBron: BELGA

“Wie in Vlaanderen de wet overtreedt, moet in het Nederlands worden berecht. De plaats van de inbreuk moet de proceduretaal zijn”, klinkt het in een persbericht. De taalwetgeving biedt nu de kans om de rechtsgang “onverantwoord te vertragen”, stellen ze.

De N-VA’ers kijken specifiek naar de Brusselse rand. Wanneer een Franstalige verkeersovertreder een taalwijziging aanvraagt tijdens zijn rechtszaak, moet het dossier vertaald worden. Nadien gaat het dossier naar een Franstalige rechtbank, waar er volgens de partij een grotere juridische achterstand is. Daardoor kunnen pakweg drugsverslaafden of hardleerse verkeersovertreders alsnog blijven rijden in afwachting van de zaak in de andere taal.

“Leg dat maar eens uit aan de vele nabestaanden van verkeersslachtoffers”, aldus Tiebout en Raskin in een persbericht. Soms moeten rechtbanken verplicht maatregelen uitspreken, zoals het rijbewijs ontnemen, maar kunnen ze dat niet vooraleer het dossier vertaald is, klinkt het.

N-VA onderzoekt op federaal niveau, waar de partij in de oppositie zit, op welke manier de taalwet best aangepast wordt. Nadien wil de partij werk maken van een wetgevend initiatief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER