©  BELGAIMAGE

Voor 300 euro heb je bij Luminus een vast contract, volgen de andere energieleveranciers ook?

Nadat er door de hoge energieprijzen maandenlang geen vaste energiecontracten werden aangeboden, waagt Luminus nu toch als eerste energieleverancier de sprong. Hoeveel zo’n vast contract kost, wou Luminus niet onmiddellijk bekendmaken, maar de details raken nu bekend. Zo kost een vast contract een gemiddeld gezin zo’n 300 euro per maand. Ondertussen waarschuwt Test Aankoop om niet overhaast voor een vast contract te kiezen.

Werner Rommers

Nadat er door de sterk gestegen energieprijzen maandenlang geen vaste energiecontracten werden aangeboden, waagt Luminus nu toch als eerste energieleverancier de sprong. De reden? De energieprijzen die weer fors aan het dalen zijn, waardoor Luminus in zo’n vast contract – erg populair bij de consument – toch weer brood ziet.

Wat zo’n vast contract – Comfy gedoopt – je kost? Voor een gezin van 4, dat op gas verwarmt en in een rijhuis woont, schat Luminus de maandelijkse energiekost op 301,49 euro, goed voor een jaarfactuur van 3.600 euro. Dat blijkt uit de tariefsimulator op de website van Luminus die de energieleverancier net online zette. Hoeveel dat voor jou specifiek zou kosten, kan je hier berekenen.

(Lees verder onder de foto)

©  Luminus

Het vaste Comfy-tarief is daarmee zo’n 30 euro duurder dan het goedkoopste Luminus-tarief, zijnde het variabele Comfyflex-tarief, dat de “scherpste prijs” belooft. Dat komt voor een gelijkaardig gezin op een maandelijkse kost van 272,16 euro uit. “Een vast tarief biedt gemoedsrust. Anderzijds is het logisch dat een vast contract duurder is dan een variabel”, zegt Luminus-woordvoerder Nico De Bie. “Bij een vast contract moet de leverancier de levering van energie tegen dezelfde prijs garanderen voor de gehele duur van het contract, zonder de mogelijkheid voor de leverancier om dit contract op te zeggen.”

Of het vaste Luminus-contract –met een jaarfactuur van zo’n 3.600 euro – financieel interessant is? Dat zal afhangen van hoe de energiemarkten de komende weken en maanden evolueren. Blijven die prijzen dalen, kan het zijn dat je met een variabel contract, dat mee evolueert met de energieprijzen op de groothandelsmarkten, goedkoper af bent.

Ter vergelijking: volgens de Vreg, de Vlaamse energiewaakhond, moesten gezinnen die in december een nieuw energiecontract afsloten nog rekening houden met een jaarfactuur van zo’n 5.090 euro, of zo’n 425 euro per maand.

Engie

Navolging krijgt Luminus (nog) niet. Grootste speler op de markt Engie kijkt de kat nog wat uit de boom: “We hebben op dit moment geen plannen om vaste contracten aan te bieden, al volgen we de situatie de komende weken uiteraard verder op”, aldus Engie-woordvoerder Hellen Smeets.

Ook bij Eneco zit er op dit moment nog geen vast contract in: “De energieprijzen zijn volgens ons op dit moment nog te hoog, nog te onstabiel om een vast contract interessant te maken voor onze klanten”, zegt Eneco-woordvoerder Mark Van Hamme. “Wat niet wegneemt dat we de zaak van kortbij opvolgen, omdat we beseffen dat heel wat van onze klanten graag een vast energiecontract wensen.”

73 euro

Of het lang gaat duren voor nog meer energieleveranciers met vaste contracten komen aanzetten, zal inderdaad afhangen van wat er op de groothandelsmarkten gebeurt, en of die markt de komende weken en maanden kalmeert na de énorme bokkensprongen van de voorbije maanden.

Maandagmiddag noteerde de TTF-beurs een prijs van 73 euro per megawattuur gas. Zo’n prijsniveau is van begin februari 2022 geleden. Herinner je dat in augustus de gasprijs op maar liefst 300 euro per megawattuur stond. Consumenten keken op dat moment tegen jaarlijkse energiefacturen aan van 9.000 euro en meer.

Test Aankoop waarschuwt

Test Aankoop waarschuwt om niet overhaast voor een vast energiecontract te kiezen. De consumentenorganisatie reageert daarmee op het nieuwe aanbod van leverancier Luminus, die als eerste speler op de markt weer vaste contracten aanbiedt.

Uit een analyse van de nieuwe tariefkaarten van Luminus door Test Aankoop blijkt volgens de consumentenorganisatie dat voor elektriciteit de vaste prijzen per kWh zijn gestegen met 13 tot 19 procent ten opzichte van januari 2022. Voor gas is er eerder een stagnatie of zelfs een daling ten opzichte van januari 2022.

Test Aankoop zegt toe te juichen dat Luminus opnieuw met vaste contracten komt, maar waarschuwt in één adem ook niet overhaast te kiezen voor zo’n vast contract. “Gezien de huidige context met dalende energieprijzen raden wij niet aan om overhaast in te gaan op de vaste contracten van Luminus”, klinkt het. De consumentenorganisatie raadt aan om geduldig te zijn en te wachten tot ook de tariefkaarten van andere aanbieders worden gepubliceerd.

Ook bij de Vlaamse energieregulator Vreg klonk het eerder al dat een vast contract wel eens duur zou kunnen uitvallen indien de prijzen de komende maanden sterk zouden dalen.

LEES OOK. Voor het eerst weer een vast energiecontract op de markt: is dat interessant voor jou, of wint alleen de leverancier?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER