Tom Debontridder en Philippe Jans in de Hovese stal. © Illias Teirlinck

Hovese landbouwer levert met biogasinstallatie groene stroom aan zestien gezinnen: “Ideale manier om methaan om te zetten naar elektriciteit”

Hove -

Melkveehouder Tom Debontridder uit Hove voorziet al jaren in zijn eigen groene stroom dankzij een biogasinstallatie. Maar nu kan hij zijn overschot aan elektriciteit ook aan andere gezinnen leveren.

Filip Spoelders

Sinds 2009 werkt Tom met een biogasinstallatie op zijn melkveebedrijf. Hierbij wordt de mest van de koeien opgevangen in een vergistingstank. Het gas dat zich vormt, wordt vervolgens opgevangen om een verbrandingsmotor aan te drijven. Deze kleine vergister zorgt op die manier 24 uur op 24 voor groene stroom.

“Het is de firma Bioletric die de eerste installatie kwam plaatsen. Ondertussen zitten we met hetzelfde bedrijf aan een opvolger van het systeem”, vertelt Tom Debontridder. Dankzij energieplatform Bolt wordt de overschot aan groene stroom aan zestien gezinnen uit de streek verkocht. Hiermee is de installatie van Tom meteen uitverkocht.

Een blik op de biogasinstallatie van Biolectric. © Illias Teirlinck

“Het is honderd procent groene stroom. In eerste instantie is het bedoeld om zelfvoorzienend te zijn maar door Bolt kunnen ook andere afnemers deze stroom gebruiken. Ik vermoed zeker dat dit positief gaat bijdragen aan het imago van de landbouw. Dit is de ideale manier om uit methaan groene stroom te bekomen.”

Biolectric uit Temse installeerde in 2009 bij de Tom één van de eerste biogasinstallaties. Ondertussen heeft het er meer dan 250 staan draaien over heel Europa. “Boeren wilden hun steentje bijdragen voor het klimaat en zagen in bio-energie een interessant terugverdienmodel. Oplossingen als een pocketvergister zijn een groot onderdeel van een duurzame transitie in de landbouwsector”, geeft Philippe Jans, CEO van Biolectric, aan.

Nog meer in de provincie

Dergelijke installaties zijn trouwens niet afhankelijk van de weersomstandigheden, wat windmolens en zonnepanelen wel zijn. Tien van de Biolectric-installaties, met naast Hove ook één in Wuustwezel, Ranst en Kalmthout, zijn ondertussen verbonden met het platform van Bolt om groene stroom te leveren. “Bolt zorgt er voor dat het overschot aan energie niet verloren gaat. Zo goed als elke installatie die door Biolectric geïnstalleerd wordt, wordt aangesloten bij Bolt om het overschot aan energie beschikbaar te stellen aan gezinnen in België”, laat Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt, weten. Bolt wil op termijn drie energie-opwekkers in iedere gemeente hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners