© Joris Herregods

Maatpakkenexpert Michael & Giso opent boetiek op Frankrijklei: “Een trouwpak uitkiezen mag ook voor de bruidegom een feest zijn”

Antwerpen -

Bruidswinkel Le Chapeau heeft er sinds kort een huisgenoot bij. De Nederlandse maatpakkenwinkel Michael & Giso neemt zijn intrek op de benedenverdieping van het hoekpand op de Frankrijklei. Met dezelfde missie als in Nederland: de klant leren kennen en de tijd nemen om een pak te ontwerpen dat zich meet aan zijn identiteit.

Tess Jacobs

Het is gezellig vertoeven in de gentlemen’s corner van Michael & Giso. Aan de bar met marmeren blad kan je terecht voor een kop koffie – of een glas whisky voor de liefhebbers – terwijl je in gesprek gaat over je droomoutfit. “In een tijd waarin alles snel moet gaan, kiezen wij bewust voor slow tailoring”, zegt medeoprichter Michaël Oei. “Wanneer iemand hier binnenstapt, is zijn achtergrond en de gelegenheid waarvoor hij een kostuum zoekt belangrijk. Het is een heel ander verhaal wanneer iemand een maatpak zoekt voor het werk, dan wanneer hij in het huwelijksbootje stapt. Daarom knopen we eerst een gesprek aan bij een drankje.”

De term vormt een knipoog naar slow cooking. “Een heleboel winkels kent zijn cliënteel niet eens meer. Door meer tijd te nemen, ga je iets creëren vanuit de klant.” En dat doet het merk intussen al vijftien jaar in Nederland, waar Oei zelf nog woont. “De bestaande garderobe speelt daarbij een grote rol. Als je begint met maatwerk, is het interessant om goede basisitems te creëren die je eindeloos kan combineren. Maar als er al wat in je kast hangt, is het leuk om meer out of the box te gaan.”

Michaël Oei richtte het merk samen met zijn zakenpartner Rolf-Giso Heijkoop vijftien jaar geleden op in Nederland. © Joris Herregods

Het hele proces neemt een vijftal weken in beslag. “Dat is een uitdaging voor mannen, die vaak instant shoppers zijn en de dag dat ze iets nodig hebben pas een winkel binnenstappen”, lacht Oei. “Wij stimuleren om vooruit te denken. Vooral bij een bruiloft is het verstandig om drie tot vijf maanden op voorhand langs te komen, zodat je voldoende tijd hebt voor de fittings.”

Meer comfort

De stoffen maken het pak en daarvoor werkt het duo samen met ateliers in Italië en Engeland. Dé landen bij uitstek met expertise over maatpakken. “In Italië vind je de zachte, nonchalante stoffen terug, terwijl Engeland robuuster textiel maakt van tweed. De combinatie van die twee vormt een mooie mix voor ons cliënteel”, vindt Oei. En de stof bepaalt ook meteen de prijs. “Dat maakt dat we bij elke klant kunnen kijken naar zijn smaak en budget. Een pak begint bij 1.200 euro.”

Casual chique is vandaag helemaal in, en dat is bij maatpakken niet anders. “Waar vroeger alles strak, strakker, strakst moest, begint er langzaamaan meer ruimte en comfort in pakken te sluipen”, zegt Oei. “We gaan niet meer terug naar de stijl van onze grootouders, maar het wordt opnieuw extra draagbaar. Daarnaast zien we ook meer kleur terugkomen. Navy en antraciet blijven de basiskleuren voor business pakken, waar aardetinten zoals beige en bruin de trendkleuren zijn.”

Naast bruintinten is er ook meer en meer ruimte voor kleur bij maatpakken. © Joris Herregods

Ondanks de opmars van casual kledij, heeft Oei een goed oog in de toekomst van het kostuum. “Amsterdam is echt de stad van de jeans, hoodies en sneakers. Maar elke trend heeft een tegentrend en vaak zie je bij damesmode al wat er bij de heren zal volgen. Blazers, nette pantalons en high-waist broeken zijn opnieuw in, en mensen willen terug in duurzame kleding investeren. Iets waar je jarenlang plezier aan hebt in plaats van één seizoen, is interessanter om je identiteit mee naar buiten te brengen.”

Trouwkledij

Klanten die kledij zoeken voor hun grote dag, zitten goed bij de Nederlanders en hun Belgische collega’s van Le Chapeau. Die laatste is met haar trouwjurken naar de bovenste drie verdiepingen verhuisd, zodat de mannen benden hun intrek konden nemen. “Het is de eerste keer dat we samenzitten met bruidsmode”, zegt Oei. “Toen Le Chapeau vroeg of we wilden samenwerken, zagen we dat meteen zitten, omdat ons oog al wel vaker op de Antwerpse modestad was gevallen. Het is fijn dat we klanten naar elkaar kunnen doorsturen.”

Michael & Giso bezet de benedenverdieping, op de bovenste drie verdiepingen kan je bij Le Chapeau terecht voor bruidsmode. © Jeroen Noordzij Photography

En ook in aanloop naar een trouwfeest zit je goed in de gentlemen’s corner. “Bij een bruid is het al langer traditie om samen met vriendinnen en familie een speciale gelegenheid te maken van de zoektocht naar een jurk. Maar ook voor een bruidegom mag het een feest zijn om samen met zijn achterban een pak uit te zoeken voor zijn grote dag.”

Michael & Giso, Frankrijklei 72, Antwerpen, wo-za en ma van 10 tot 18u, by chance of op afspraak via www.michael-giso.com, info@michael-giso.be of 03-318.00.80

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER