©  Shutterstock

Regen, modder… Volgens de wetenschap het ideale weer voor een boswandeling

Een witte kerst zat er helaas ook in 2022 niet in, regen hadden we dan weer in overvloed. En hoewel we doorgaans niet vrolijk worden van het typisch Belgische weertje − en al zeker geen zin hebben om dan op stap te gaan − zou het net wel goed zijn voor ons immuunsysteem. Dat zegt de wetenschap, tenminste.

Lien LammensBron: Guardian, Bram Communications

Je herkent het allicht: van zodra het begint te miezeren, blijf je liefst binnen. En toch zouden we volgens wetenschappelijk onderzoek, onder meer gepubliceerd in Brain Communications, net dan beter onze regenlaarzen of wandelschoenen aantrekken en een fikse boswandeling maken.

Een wandeltour in de stad is minder opportuun dan eentje in de natuur. Daar vind je namelijk bomen en planten, die ook net van een regenbui genoten hebben. Door het water gaan zij geurende verbindingen afgeven die zich vermengen met de lucht die wij inademen. Niet alleen de natuur herleeft, het komt tegelijk de luchtkwaliteit ten goede met als positieve effecten: meer antistoffen, een sterker immuunsysteem en zelfs een paar sterkere longen.

LEES OOK:

En je schoenen zullen het niet graag horen maar ook die modderige plassen hebben wel degelijk een functie. Loop door een plas modder en haal tegelijk diep adem. Modder is rijk aan stemmingsbevorderende microben. Australische onderzoekers ontdekten dat in een experiment met muizen, Finse experts vergeleken dan weer de organen en huid van kinderen die speelden in plastic en betonnen speeltuinen met die van kinderen van wie de speeltuin was gebouwd op een plek met veel groen.

In slechts vier weken tijd had de tweede groep kinderen een meer divers microbioom ontwikkeld. Nog belangrijker: de onderzoekers vonden “parallelle veranderingen in het immuunsysteem van de kinderen”, waarbij de modderige kinderen maanden daarna nog een grotere immuniteit hadden tegen verkoudheden.

Nog een voordeel van het koude weer: het zorgt voor de aanmaak van bruin vet, een soort vetweefsel dat energie omzet in warmte. Het bruine vet slokt wit vet op, dat voor aderverstopping kan zorgen. Bruin vet is bovendien een zeer effectieve vetverbrander, wat verklaart waarom dunnere mensen vaak over een grote hoeveelheid bruin vet beschikken.

Als laatste: laat ook het vroege vallen van de avond je niet afschrikken. “Niet alleen houdt een wandeling na het avondeten de bloedsuikerspiegel onder controle (van vitaal belang voor diabetici), het draagt ook bij tot een betere spijsvertering waar ook je darmen weer gelukkig van worden. Het schemerige avondlicht triggert in ons lichaam de aanmaak van melatonine waardoor we ook nog eens zorgeloos gaan slapen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lifestyle