Organisatoren Tina Van Roy, Erik Thys en Wim Coninckx. — © Dirk Wouters
Nieuw cultuurfestival zorgt in augustus voor leven in brouwerij: “Zomerspoor gaat heel Herentals verbinden”
Herentalsenaren boeken hun zomervakantie 2023 best in juli, want de maand augustus van volgend jaar staat in de hele gemeente bol van interessante, laagdrempelige cultuur- en sportactiviteiten van Zomerspoor. Dat is een nieuw festival dat een maand lang elke dag leven in de brouwerij wil brengen met ongewone een onverwachte activiteiten. Een van de ideeën is om de Herentalse torens letterlijk met elkaar te laten praten. De stad Herentals investeert 20.000 euro in de ondersteuning van verenigingen die mee op de kar springen. Ook Natuurpunt en Kempens Karakter doen mee. Alle activiteiten zijn gratis.
“Kleinschalig, verbindend, kwalitatief en over alle beleidsdomeinen heen.” Zo omschrijven de initiatiefnemers Erik Thys en Tina Van Roy wat er allemaal te doen zal zijn tijdens Zomerspoor, een festival dat nieuwe sporen wil trekken in de stad op niet zo bekende locaties. “We willen vooral out-of-the-box denken.”
Met de link naar ‘sporen’ kom je artistiek, sociaal en sportief al snel een heel eind: sporen leggen, iets op het spoor komen, sporen volgen ... “Dat is ook waarom we die naam voor ons festival hebben gekozen”, zegt Erik Thys. “Een spoor is ook een verbinding tussen punt A en punt B, en dat staat centraal in ons idee: we willen ongewone verbindingen aangaan, over andere niet zo bekende trajecten. We gaan Herentalsenaren en mensen uit onze regio een reisbeleving geven in hun eigen streek, stad en dorp. Al die activiteiten vinden onder meer plaats in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, zodat we ook de nadruk kunnen leggen op bewegen, buiten komen en op welzijn in het algemeen.”
Dat klinkt intrigerend, maar nogal vaag. Hoe pakken jullie dat concreet aan?
Tina Van Roy: “Onze aanpak is gebaseerd op twee pijlers. Ten eerste: de deelname van de vele verenigingen van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. We gaan hen vragen om zelf activiteiten op te zetten van 1 tot en met 31 augustus en dit in op verschillende buitenlocaties in straten en pleinen, alleen of samen met een andere Herentalse vereniging. Alle verenigingen van Groot-Herentals kunnen vanaf nu een aanvraag bij de stad doen. Het stadsbestuur zet 20.000 euro projectsubsidie opzij als financiële steun van de verenigingen.“
Wie selecteert uit de aanvragen?
Tina Van Roy: “Wij, het organiserend comité. We treden op als katalysator tussen de verenigingen en de stad. Let wel: niet elke activiteit hoeft geld te kosten. Soms is alleen logistieke steun nodig, zoals het leveren van stoelen en/of tafels. Maar soms kan het ook zo zijn dat alleen de voorgestelde locatie om iets te organiseren al een selectie oplevert.”
Programmeren jullie als organisatie ook zelf?
Erik Thys: “Zeker. Dat is de tweede pijler van Zomerspoor. We zijn al bezig met het uitwerken van verschillende ideeën. Een van de plezantste is dat we de Herentals torens met elkaar willen laten praten. De belforttoren van het stadhuis met de Toeristentoren bijvoorbeeld, en de kerktoren van Noorderwijk met die van Morkhoven, enzovoort. Dat moet gebeuren via een hoorspel. De geluidspresentatie daarvan wordt opgenomen met stemmen van plaatselijke acteurs. We bekijken nog hoe we dat praktisch uitwerken, maar we zien het zo voor ons dat die ‘torengesprekken’ ook kunnen worden uitgezonden via het luidsprekersysteem dat in de Zandstraat hangt en daar voor muziek zorgt.“
Locaties worden heel belangrijk voor dit soort activiteiten. Jullie hebben al leuke en maffe ideeën in overvloed.
Erik Thys: ”We zouden bijvoorbeeld graag eens willen kamperen in eigen stad en kijken daarvoor naar het begijnhof. Ook willen we alle pleintjes in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven benutten om er iets te organiseren. Sportief of cultureel, dat maakt niet uit. Een basket- of volleybaltoernooitje, of de opvoering van een dans- of theatervoorstelling op een buitenlocatie: alles kan. We gaan ook met een mobiele opnamestudio werken, waar iedereen die een muziekinstrument kan bespelen iets kan komen spelen en de Muziekacademie zal een muziekstuk componeren dat eind juni door iedereen kan ingespeeld of ingezongen worden. Wij zorgen er dan wel voor dat technici voor een goede presentatie zorgen en we maken een goede mix van de opnames. Wat we ook willen doen, is de scouts op een plezante locatie een toren laten sjorren waaraan iedere inwoner nadien een voorwerp met een verhaal kan komen aanhangen. En verder gaan we in Groot-Herentals met de bestaande mobiele beiaard op stap naar de meest gekke locaties. Dat kan ook in de natuur zijn. Zo trek je weer een ander publiek aan voor de beiaardconcerten.“
Tina Van Roy: “We willen ook een podcast maken met interviews van nieuwkomers in Herentals. Er leven tenslotte 123 nationaliteiten in onze stad. Dat opent dan weer mogelijkheden om iets te doen met ‘wereldkeukens’. We denken ook na over filmstraten, waar je films in openlucht kan zien. Een belangrijke rol geven we ook aan de oude spoorlijn Herentals-Aarschot. Dat is nu een fietspad dat de Herentalse wijk De Molekens verbindt met Noorderwijk en Morkhoven. Daar kunnen ‘boerderijconcerten’ plaatsvinden bij de landbouwers die hun velden langs dit fietspad hebben, onder de vlag van het project ‘Eetbare Stad’. Verder plannen we een vensterwandeling in Herentals. Daarnaast introduceren we ‘wondertuinen’: tuinen die mensen die maand op een zeker moment willen openstellen voor het publiek, voor lezingen, concerten en toneelopvoeringen. We gaan ook de speelpleinwerking van de stad Herentals uitbreiden tot aan de woonzorgcentra, zodat onze senioren de jeugd kunnen zien spelen en met hen ook kunnen meespelen bij oude volksspelen.”
Betrekken jullie er ook de scholen en de bib bij?
Tina Van Roy: “Zeker. We lanceren het idee dat leerlingen foto’s maken in Groot-Herentals en daarbij een verhaal vertellen om uit te leggen waarom deze of gene locatie voor hen belangrijk is. Er is ook een poëzieproject waar leerlingen kunnen samenwerken met lichtkunstenaar Peter Sneijder. Ook de bibliotheek Neteland zal door Herentals, Morkhoven en Noorderwijk reizen.”
Plannen jullie een start- en slotmoment?
Erik Thys: “We zouden willen beginnen met activiteiten op het fietspad Herentals-Noorderwijk-Morkhoven, zodat we voor één keer eens niét op de Grote Markt in Herentals moeten zijn. De boeren daar zouden tijdens die evenementen ook hun lokale producten in de picture kunnen zetten. Voor het slotevenement organiseren we de 24 uur van Zomerspoor, waarbij er op elk uur van de dag en de nacht een activiteit wordt aangeboden.”
Zoeken jullie nog meer helpende handen?
Erik Thys: “Zeker. We zoeken ook nog naar ambassadeurs om Zomerspoor te promoten en mensen die één productie of één bepaalde activiteit - dat kan ook een wandeling zijn - willen trekken. Ook zoeken we nog naar alle mogelijke zaaltjes of locaties om daar iets voor Zomerspoor te doen. En natuurlijk zijn we ook nog op zoek naar sponsors en Herentalse ondernemers als partners. Zo schenkt het bedrijf Paletco ons al gratis palletten, zodat de scholieren daar kunstwerken van kunnen maken.”
Waar kunnen jeugd, -sport- en cultuurverenigingen en individuele Herentalsenaren terecht met nog meer ideeën?
Tina Van Roy: ”Ze kunnen die aan ons laten weten via info@zomerspoor.be. Via dit mailadres beantwoorden we ook alle vragen en noteren we inschrijvingen van iedereen die iets wil doen. Let wel: we zoeken verrassende projecten die voor een bovenlokale uitstraling kunnen zorgen. Anderzijds willen we nieuw talent kansen geven door hen te laten coachen of samen te laten werken met gevestigde waarden. Tot eind december mogen projecten worden ingediend. Voor Zomerspoor maken we een uitgebreid programmaboekje met daarin alles wat er in augustus 2023 in Groot-Herentals te doen zal zijn.”
Op 1 februari om 19.30u volgt de lancering van het project met een infoavond in De Kapel.
Hoofdpunten
Ruim 800.000 vrachtwagens minder, toch brengt kilometerheffing recordbedrag op én is er niet minder file
De held van Annecy: beelden tonen hoe Henri (24) aanvaller wegjoeg na steekpartij in speeltuin
Trump aangeklaagd in zaak van geheime documenten die hij meenam uit Witte Huis
ASSISEN. Exen delen pijnlijke verhalen van Jurgen Demesmaeker: “Hij duwde me van de trappen omdat hij dacht dat ik hem aan het bedriegen was, terwijl hij mij bedroog”