© DBA

Politie Hekla waarschuwt voor piek woninginbraken: “Hoogdagen voor inbrekers”

Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar -

Na twee jaar kerst vieren in beperkte kring is het eindelijk weer groot feest. Families komen dit weekend massaal samen voor een uitgebreid kerstdiner, “maar laat je woning goed beveiligd achter”, waarschuwt politiezone Hekla. “De feestperiode is het piekmoment van woninginbraken.”

nelo

Kerst en nieuw is niet alleen de periode van feest en vakantie, ook van inbraken. “De donkere wintermaanden zijn hoogdagen voor inbrekers”, vertelt Reiner Smets van politiezone Hekla. “Met als kers op de taart: de feestdagen.”

Ieder jaar ziet politiezone Hekla (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar) het aantal meldingen omtrent inbraken van oktober tot en met februari sterk stijgen. “Deze cijfers zijn tijdens de coronaperiode gekelderd. Mensen moesten thuisblijven en personen die zich toch op straat begaven, vielen erg op”, legt Smets uit. “Nu de coronaperiode voorbij is, zien we de cijfers sinds oktober weer toenemen.”

Diefstalpreventie

De politiezone heeft het afgelopen jaar extra geïnvesteerd in ANPR-camera’s. Dat zijn slimme camera’s die de nummerplaten van voertuigen herkennen. “Zo hebben we een netwerk uitgebouwd, dat een ANPR-schild vormt rond het grondgebied aan de grootste invalswegen.”

Ook het buurtinformatienetwerk (BIN) is sterk uitgebreid. “Onze politiezone heeft maar liefst 17 BIN’s verspreid over heel het grondgebied en dat aantal willen we alleen maar uitbreiden. Een goede samenwerking met onze burgers zorgt voor een grotere veiligheid in onze gemeenten.”

Maar ook de inwoners kunnen zelf heel wat ondernemen om een inbraak te voorkomen. De politiezone heeft dit jaar twaalf diefstalpreventieadviseurs aangesteld die bij de burgers van de vijf Hekla-gemeenten langsgaan om gratis advies te geven. “Tijdens een huisbezoek toont de preventieadviseur je de zwakke plekken van je woning en geeft advies over hoe je deze kan beveiligen”, vertelt Smets. Een afspraak aanvragen kan via de website van politiezone Hekla.

Nuttige tips

Nog enkele tips voor bewoners die dit weekend uit eten gaan? “Sluit je woning goed af en geef de indruk dat ze bewoond is. Inbrekers genieten van rust, stilte en eenzaamheid. Het licht aan laten en de radio laten spelen schrikt af”, zegt Smets.

“Laat ook geen ladders of gereedschap dat kan dienen om in te breken rondslingeren in je tuin of tuinhuis. We zien het maar al te vaak dat inbrekers met materiaal uit de tuin zich makkelijk een toegang tot de woning verschaffen.”

Tot slot benadrukt de politiewoordvoerder het belang van sociale controle. “Zie je iets verdachts? Bel dan onmiddellijk de politie en geef een grondige beschrijving van wat je gezien hebt. Op die manier kunnen we met onze ANPR-camera’s snel ingrijpen en de inbrekers onderscheppen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners