Enkele foto’s die de groep verstuurde via Sky ECC, rechts de tafel in een appartement op de IJzerlaan in Antwerpen. © parket antwerpen 

Foto’s van tafels vol geld en blokken coke doen Antwerpse tak Kavacki-kartel de das om, acht jaar cel voor kopstuk

Zeven leden van het Kavacki-kartel uit de Balkan zijn in Antwerpen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Ze hielden zich bezig met cocaïnesmokkel en het versluizen van enorme bedragen cash geld.

Sam Reyntjens

Het onderzoek naar de Antwerpse tak van de Kavacki-clan, een kartel met wortels in de Balkan, begon nadat de politie informatie kreeg over een appartement op de IJzerlaan in Antwerpen waar grote sommen cash geld bewaard werden. Die informatie bleek te kloppen, meer zelfs, er bleken twee organisaties te opereren vanuit de nieuwbouwappartementen. Behalve de Kavacki-clan huisde in het gebouw ook een kleinere Albanese organisatie.

Een foto uit de Sky ECC-communicatie van de Kavacki-clan. ©  parket antwerpen

Dankzij de kraak van Sky ECC, de geëncrypteerde berichtendienst die jarenlang heel populair was bij (drugs)criminelen, kregen de speurders een goede inkijk in de zaken van de Kavacki-clan. Passeerden de revue: een tafel vol pakken geld, winkeltassen met stapels samengebonden biljetten, verdachten die geld aan het tellen waren, en foto’s van wapens. “Het is duidelijk dat het hier om een georganiseerde criminele organisatie gaat”, zei de aanklager tijdens de behandeling van de zaak. “Die georganiseerde criminaliteit moet hard aangepakt worden. In de bijna twintig jaar dat ik bij het OM werk, heb ik iets als dit nog nauwelijks gezien.” Bij invallen op de adressen van de bende werd 350.000 euro aangetroffen. Een fractie van wat er gepasseerd zou zijn, in gesprekken op Sky ECC ging het soms over transacties van bijna 1 miljoen euro.

Aan het hoofd van de clan stond volgens de speurders Desimir B. die vanuit Dubai de drugstransporten opzette waaraan de bende zo goed verdiende. In België hield Bojan R. vanuit het appartement op de IJzerlaan de touwtjes in handen. R. werd vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel, de andere beklaagden kregen straffen van een tot zes jaar. Clanhoofd Desimir B. zal in februari afzonderlijk berecht worden.

Desimir B. wordt afzonderlijk berecht. ©  RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen