De tafel lag de voorbije weken bezaaid met creatief materiaal. © RR

Patiënten Psychiatrisch Centrum schrijven hartverwarmende kerstkaarten

Duffel -

Midden in de Warmste Week zorgen patiënten van het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel voor een hartverwarmend moment. Ze ontwierpen én schreven een zestigtal kerstkaarten voor wie de feestdagen alleen moet doorbrengen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis.

Chris Van Rompaey

Het gaat om patiënten die op Stemming 1 verblijven, een afdeling voor wie kampt met een depressie. “De tafel lag bezaaid met crea-materiaal. Er galmde kerstmuziek door de ruimte en er heerste een gezellige drukte. In hun vrije uren schreven de patiënten de afgelopen dagen niet alleen kerstkaarten, ze maakten ze ook zelf. In totaal ontwierpen en schreven we zo’n zestig prachtig versierde kaarten met binnenin hoopgevende boodschappen. Lichtpuntjes in deze bijzondere dagen. Elk vrij moment waren enkele van onze patiënten aan de slag”, zegt verpleegkundige Zoë De Jonghe.

UPC Duffel bezorgde de kaarten aan Cards for Charity, een initiatief van Shana Van Den Bergh uit Deurne, dat instaat voor de verdeling naar mensen die tijdens de feestdagen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis verblijven en weinig of geen bezoek krijgen.

“Zo’n klein en simpel gebaar kan van grote betekenis zijn voor wie de feestdagen als een donkere periode ervaart. Onze patiënten gaven aan dat zij die zelf ook zouden willen ontvangen, mochten ze zich eenzaam voelen. Het ontroert me dat wie bij ons verblijft ondanks – of misschien wel dankzij – de eigen kwetsbaarheid toch oog heeft voor mensen rondom en hen een hart onder de riem steekt. Ze vinden het fijn om zo van betekenis te kunnen zijn”, zegt Zoë.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Duffel