De nieuwe kunstacademie komt aan de Paul Van Ostaijenlaan. © Filip Spoelders

Hove verlaagt opcentiemen, schepencollege kraakt even bij goedkeuring budget

Hove -

De Hovese gemeenteraad heeft het aangepast meerjarenplan goedgekeurd, al was er even onenigheid. Ondertussen worden de opcentiemen op de onroerende voorheffing een beetje verlaagd: “een symbolische geste.”

Filip Spoelders

Eind september gaf het schepencollege al aan dat er stevige aanpassingen in het meerjarenplan zou zijn. De verbouwing van het gemeentehuis wordt in de koelkast gestopt. “In de plaats gaan we gericht investeren in energiebesparende maatregelen voor onze gemeentelijke gebouwen zoals de jeugdlokalen. Ook gaat er extra budget naar de nieuwe kunstacademie”, vertelt schepen voor Financiën Wim Bollaert (Fan van Hove).

De bouw van deze kunstacademie zal het grootste project voor de komende maanden worden. “Dit is een groot project voor Hove. Binnen het schepencollege is de afspraak gemaakt dat dit budget echt niet mag ontsporen.”

Koen Volckaerts. ©  rr

Opcentiemen

De opcentiemen op de onroerende voorheffing zakken ondertussen van 878 naar 868. “Het is een symbolische geste naar onze inwoners, die we toch belangrijk vinden. De verlaging staat gelijk aan 70.000 euro per jaar minder inkomsten voor de gemeente. Maar met een schuldgraad van minder dan 200 euro per inwoner kunnen we dit dragen.” In 2015 stonden de opcentiemen in Hove nog op 1.450.

Bijna was het aangepaste meerjarenplan niet goedgekeurd want vlak voor de stemming kondigde schepen Koen Volckaerts (N-VA) aan een dissidente stem uit te brengen. “Het raakte me persoonlijk want er is hard gewerkt aan het meerjarenplan. Maar ik ga er verder niet over uitweiden”, zegt Bollaert. Na een schorsing van de gemeenteraad stemde Volckaerts toch mee. Hij geeft geen commentaar op zijn uitval. “Uiteraard is niet alles uitgeklaard in enkele minuten maar we gaan dit intern verder bespreken zonder dit in de media te brengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners