©  AP

Belastingaangiftes van Donald Trump worden openbaar gemaakt

De belastingaangiftes van gewezen president Donald Trump zullen publiek vrijgegeven worden. Dat heeft een door de Democraten gedomineerde parlementaire commissie woensdag beslist. Een omstreden beslissing.

gjs

Trump, die onlangs aankondigde opnieuw kandidaat te zijn bij de komende presidentsverkiezingen, voerde de voorbije jaren een verbeten juridische strijd om de documenten geheim te houden, maar bijt nu dus in het zand.

De discussie over de vrijgave van de documenten gaat al enkele jaren terug. Het is in de Verenigde Staten de gewoonte dat de president zijn belastingaangifte publiek maakt. Maar Trump heeft zich daar tijdens zijn campagne en ambtstermijn altijd tegen verzet. Dat leidde tot een jarenlange strijd tussen de Republikein en de Democraten, die hem beschuldigen van gesjoemel en daarom zijn belastingaangiftes willen inkijken.

Kritiek

Een commissie van het Huis van Afgevaardigden, die zich voornamelijk bezighoudt met belastingzaken, stemde - met 24 stemmen voor en 16 stemmen tegen - nu voor het publiceren van de zes jaar aan belastingaangiften (2015 tot en met 2020) van de Republikeinse miljardair. Wanneer ze precies zullen worden vrijgegeven is niet duidelijk.

Verwacht wordt dat de beslissing tot nieuwe discussies zal leiden. Trump beweert al langer dat hij het slachtoffer is van een partijpolitieke heksenjacht - waarvan zijn mogelijk vervolging in de zaak rond de bestorming van het Capitool volgens hem het nieuwste voorbeeld is - en de onvrede over zijn aanhangers is dan ook groot. Zij geloven dat het de Democraten zijn die hem het zwijgen willen opleggen. Maar kritiek is er ook bij enkele Amerikaanse privacy-experts. “Die brengt de privacy van elke Amerikaan in gevaar”, zei bijvoorbeeld het Texaanse Congreslid Kevin Brady.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER