Roemeense bouwvakkers hardhandig uit woning gezet: pand verzegeld door Antwerpse politie

De situatie van vier Roemeense bouwvakkers in een appartement in Deurne lijkt van kwaad naar erger te gaan. Nadat vorige week de gas en elektriciteit werd afgesloten, zijn ze dinsdagmiddag uit het pand gezet door één van hun vermoedelijke werkgevers. Die zou daarbij ook enkele klappen hebben uitgedeeld. In de namiddag kwam de politie ter plaatse om het pand te verzegelen in afwachting van een mogelijk onderzoek.

David Van Turnhout, jtp

Somberder kon de sfeer in de Gijsbrecht van Deurnelaan dinsdagmiddag niet zijn. Verslagen staan de Roemeense bouwvakker Ciprian en zijn drie collega’s met hun bagage in de regen. Dakloos, vier dagen voor Kerstmis, hebben ze geen idee waar ze heen moeten. Waar ze heen kunnen weten ze evenmin. Naar eigen zeggen hebben ze nooit een cent gezien van het loon dat hun opdrachtgevers hadden beloofd.

Terwijl ze hun verhaal doen, komt T., één van die opdrachtgevers naar beneden met nog enkele koffers, al ontkent hij dat de Roemenen ooit voor hem hebben gewerkt. “Ga terug naar huis”, snauwt hij hen toe. “Jullie hebben hier niets meer te zoeken.” In de voortuin van de krantenwinkel op het gelijkvloers ontstaat een discussie.

Daarbij wijst Ciprian naar een hoofdletsel dat het gevolg zou zijn van een klap die T. hem net had toegediend. “Daar weet ik niks van”, briest T. “Misschien heeft hij gewoon zichzelf gekrabt.”

Ciprian zegt dat T. hem hardhandig heeft buitengewerkt en toont zijn hoofdwonde. ©  dvt

Intussen sluit een collega van T. de voordeur. “Als jullie hier nog binnenkomen overtreden jullie de wet”, klinkt het. “Waar blijft in godsnaam de politie?”, jammert Ciprian. “Zodra we eindelijk ons beloofde geld krijgen, vertrekken we naar huis.”

Volgens de Roemenen moet het bouwbedrijf van T. hen nog geld, maar die blijft ontkennen dat ze ooit voor hem hebben gewerkt. “Ze hebben 7.000 euro gekregen”, beweert hij. Op de vraag hoe hij dit weet en van wie ze dat dan hebben ontvangen aangezien ze niet voor hem hebben gewerkt, komt geen duidelijk antwoord. “Ik heb hier en daar wat opgevangen”, klinkt het.

"Zodra we eindelijk ons beloofde geld krijgen, vertrekken we naar huis."

Ciprian

Roemeense bouwvakker

“Betaald met sigaretten”

Nadat het vertrek van T. en zijn collega blijven de Roemenen wat verweesd staan. Eten doen ze al dagen amper, kettingroken des te meer. “Omdat we bleven aandringen op een betaling, zijn we bij een handlanger van T. verhaal gaan halen. Die heeft ons daarop deels in sigaretten betaald”, beweren de Roemenen.

Om de zaak uit te klaren trokken ze maandag al naar de politie. Ook dinsdag zat er voor hen niets anders op dan opnieuw een pv te laten opmaken. Tegen de avond kwam de Antwerpse politie in opdracht van het parket ter plaatse om het pand te verzegelen. De Roemenen krijgen nu onderdak in afwachting van het verdere onderzoek. Daarover neemt het arbeidsauditoraat woensdag een beslissing.

©  dvt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen