De nieuwe Winterkoningin links naast de vertrouwde Winterkoninck: alleen te verkrijgen in de bars van stadsbrouwerij De Koninck. ©  RR

Bier Winterkoninck heeft nu ook een Winterkoningin

Antwerpen -

De brouwers van Stadsbrouwerij De Koninck pakken deze winter uit met een nieuw bier, de Winterkoningin. Het bier krijgt deze naam ook omdat er al een Winterkoninck bestaat, die evenzeer verkrijgbaar is.

Johan Van Baelen

Zoals elke winter brouwt Stadsbrouwerij De Koninck ook dit jaar zijn Winterkoninck. Het populaire donkere bier, dat geënt is op het Bolleke, krijgt dit seizoen het gezelschap van een Winterkoningin.

Die Winterkoningin is een speciaalbier, gebaseerd op een erg innovatieve mout. Die krijgt namelijk extra kruiden helemaal in het begin van het proces waarbij men mout maakt uit graan. Dat is ongewoon, want als bij een bier kruiden worden toegevoegd, gebeurt dat eerder aan het einde van het brouwproces. “Je ruikt het verschil zelfs”, zegt meesterbrouwer Sven Dekleermaeker, “de moutkorrel ziet er hetzelfde uit, maar hij ruikt naar de gebruikte kruiden. Dat zijn gember, kruidnagel en kaneel.” Naast de gekruide mout worden nog drie andere mouten gebruikt. Uiteindelijk levert dat een vrij complexe Winterkoningin op van 8,5% alcohol, een echt degustatiebier.

De Winterkoninck is minder complex. “Daarvoor gebruiken we gewoon twee keer zoveel de speciale De Koninckmout als voor een Bolleke. Dat maakt hem goed voor 6,5%”, aldus Dekleermaeker.

De winterbiertjes zijn zoals gewoonlijk enkel te verkrijgen in de bars van brouwerij De Koninck en dat zolang de voorraad strekt. Je kan het speciaalbier wel laten tappen in een crowler om mee te nemen. Wil je jezelf een cadeau doen, dan kan je vóór je bezoek aan de bar even langslopen bij chocolatier Jitsk op de brouwerijsite. Jitsk heeft pralines gemaakt met van vanille en kers, die uitstekend samengaan met de Winterkoningin en haar gemaal. De pralines zijn geïnspireerd op de zwartewoudtaart.

www.dekoninck.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners