Chris De Meulenaere, penningmeester van Appel & Ei neemt de gift van Antwaarpe Goeiemorgen in ontvangst in het gezelschap van collega-sterkhouders Vera Smets, Tante Kaat, Guido Herrie en Chrisje Smet. — © JAA
Antwaarpe Goeiemorgen en Appel & Ei: “Soulmates in de armoedebestrijding”
Tot wat een gemoedelijke babbel van uw reporter met Luc Van de Wiel bij de bakker op een zondagochtend al niet leiden kan. De ondernemer en antiekhandelaar overhandigde met zijn vzw Antwaarpe Goeiemorgen onlangs een cheque van maar liefst 5.000 euro aan Vera Smets voor haar sociale kruidenier Appel & Ei.
Jan Auman
Met zijn vzw Caluna was Schotenaar Luc Van De Wiel in zijn vrije tijd al langer actief in Senegal, waar hij de arme bevolking van medische zorgen voorziet. Met Antwaarpe Goeiemorgen, de eerste sociale antiekzaak in de Antwerpse Kloosterstraat die in mei de deuren opendeed, tracht hij samen met zijn dochters Sophie (29) en Ann (23) ook mensen die het moeilijk hebben in de eigen stad Antwerpen te helpen, en dan meer bepaald gezinnen met kinderen.
De geboren brocanteur was de jongste decennia vooral actief in de vastgoedsector. Maar onder impuls van zijn dochters keerde hij dus terug naar zijn eerste liefde. “We draaien mee in het bedrijf van papa en konden hem overtuigen om onze pijlen nu eens te richten op wie het vlakbij, in onze eigen stad, niet onder de markt heeft”, vertelde Sophie eerder al in een interview naar aanleiding van de opening van de antiekzaak met een hart.
“Bij aankoop van oude huizen, krijgen we de inboedel er vaak bij. De verkoper is al blij dat we al die meubelen, schilderijen en toestellen gratis overnemen. Maar daar zitten soms nog echte pareltjes bij. Een selectie uit die immense berg bieden wij nu maandelijks te koop aan in de Kloosterstraat.”
Luc Van de Wiel en dochter Sophie krijgen toelichting bij de werking van Appel & Ei van Vera Smets. — © JAA
Koopjeshoek
“Beschouw het als de koopjeshoek van de Kloosterstraat”, zo omschrijft Luc Antwaarpe Goeiemorgen zelf. “Een opportuniteit voor kenners, maar ook voor studenten en al wie het niet breed heeft om een appartement te bemeubelen.”
De sociale meerwaarde zit hem niet alleen in de goedkoop geprijsde spullen en het wegschenken van bijvoorbeeld huishoudtoestellen aan wie zich met een bewijs van armoedeorganisatie CAW aanbiedt. De familie Van De Wiel beloofde bij de lancering ook dat ze de winst van Antwaarpe Goeiemorgen integraal zou wegschenken aan lokale goede doelen.
5000 euro
En die belofte wordt waargemaakt, zo stellen we een half jaar later al vast. Nadat Luc en zijn dochters eerder dit jaar al telkens 5.000 euro hadden overgemaakt aan De Grijze Kat en Netwerk Tegen Armoede, twee sociale organisaties in de stad, was nu een gelijkaardig initiatief in hun eigen gemeente Schoten aan de beurt: Appel & Ei, de sociale kruidenier met specifieke doelgroep in de wijk Bloemendaal. “Een sociale kruidenier werkt volgens een uitstekende formule met respect voor wie het moeilijk heeft in onze samenleving”, stelt Luc vast.
“We zagen ons clientèle als gevolg van de energiecrisis de laatste maanden sterk toenemen tot nu 200 Schotense gezinnen terwijl onze inkomsten niet omhoog zijn gegaan. De gemeentelijke toelage is bevroren op 8.500 euro per jaar. Maar daar komen we lang niet mee rond. Per week komen we zo’n 1.000 euro tekort. Gelukkige krijgen we veel steun van allerlei verenigingen en scholen, zeker in deze Warmste Week”, aldus een dankbare Vera Smets, voorzitter van Appel & Ei.
“Dit gebaar van Luc, Sophie en An is fantastisch. Het zal tot de laatste eurocent goed besteed worden. We kenden elkaar niet, maar he klikte meteen tussen ons. We zijn soulmates, in de strijd tegen armoede. Een erg hartelijke, warme ontmoeting.”(jaa)
© JAA
Hoofdpunten
Twee verdachten blijven in de cel na verijdelde aanslag in Borgerhout
Beelden opgedoken van incident met 3-jarig kind in show Theo Maassen: “Wat een idee”
Wout van Aert legt uit waarom hij zege in Gent-Wevelgem aan Laporte schonk: “Het was een makkelijke beslissing”
Familie doodongerust nadat Davy (34) uit het niets opgepakt wordt in Mexico: “Waren het zelfs echte politieagenten?”