©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

VVSG pleit voor bankautomaat in straal van maximum 5 kilometer

Ruim een kwart van de Belgen vindt het moeilijk om nog aan cash geld te raken, blijkt uit een bevraging van de Europese Centrale Bank (ECB). In 2019 was dat slechts 15%. Dat zoveel bankautomaten verdwijnen, baart de steden en gemeenten grote zorgen, zeker omdat de evolutie veel sneller gaat dan de overgang naar een gedigitaliseerde maatschappij. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) pleit daarom voor zeker een bankautomaat in een straal van 5 kilometer, bijvoorbeeld ook in winkels.

gjsBron: BELGA

Voor lokale besturen is het een prioriteit om de digitale kloof weg te werken. Toch is bijna een op de twee Belgen (46%) nog steeds digitaal kwetsbaar. De VVSG betreurt dat banken geen rekening houden met deze tred en met de signalen van lokale besturen die zeer dicht bij de mensen staan en die het kunnen weten, aldus de VVSG dinsdag.

LEES OOK. Neutrale bankautomaten veroorzaken kopzorgen: uitrol gaat traag, terwijl geld afhalen op steeds minder plekken kan

De vier grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en ING) sloegen vorig jaar de handen in elkaar voor het Batopin-plan. De bedoeling is om op termijn voor 95% van de bevolking een bankneutrale geldautomaat te voorzien.

Bankneutraal

Na Testaankoop, ouderorganisatie Okra en de vzw Financité, vervoegt de VVSG de kritische stemmen op de uitbouw van een netwerk van bankneutrale geldautomaten. “Dit volstaat vandaag niet: hun timing en strategie (van de banken, red.) voor halvering van het aantal geldautomaten en de herverdeling is niet afgestemd op de transitie naar de digitale maatschappij.

Bovendien verkiezen ze drukke punten, zoals stations of winkelcentra, wat leidt tot wachtrijen en verkeersproblemen. Minder bereikbare automaten betekent ook dat mensen vaak grotere sommen afhalen, wat de veiligheid niet ten goede komt.”

Zolang er geen oplossingen zijn voor minder mobiele ouderen en laaggeletterden, pleit de VVSG voor overgangsmaatregelen. “Er moeten nog steeds voldoende geldautomaten zijn, goed gespreid zodat op gemeentelijk niveau - niet op nationaal niveau -  95% van de inwoners een geldautomaat heeft in een straal van 5 kilometer”. Ook geldautomaten in winkels kunnen een oplossing zijn en zijn voor de VVSG het overwegen waard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER