Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) stelt vast dat schepen Tom Meeuws (Vooruit) in gaat tegen eigen kiesprogramma.  © BELGA

Zuhal Demir op ramkoers met Tom Meeuws over ‘dieselban’: “Meneer de flipflopschepen”

Antwerpen -

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) hekelt de kritiek over de lage-emissiezone van Antwerps schepen van Leefomgeving Tom Meeuws (Vooruit). “Behoorlijk hypocriet van flipflopschepen Meeuws”, zegt Demir die het opvallend vindt dat net Meeuws de aanval inzet. “Ze doet nu alsof politiek vuurtje stoken de enige duurzame energiebron is”, reageert Meeuws.

Sacha Van Wiele

De aanleiding van deze aanval is het voorstel om in 2031 en 2035 respectievelijk diesel- en benzinewagens te verbieden in de lage-emissiezones (LEZ) in Gent en Antwerpen. Meeuws heeft zo zijn bedenkingen bij deze maatregelen. Hij uitte die ook in de gemeenteraad maandag. “We moeten wel nadenken of een dieselban in 2031 nog zin heeft”, zei hij.

LEES OOK. Oppositie neemt verstrenging lage emissiezone op de korrel: “Dit zal de gewone mens het hardste treffen”

Het valt Demir op dat net Meeuws de aanval inzet, terwijl hij in zijn eigen verkiezingsprogramma in 2018 veel verder ging en al vanaf 2030 alle verbrandingsmotoren in de binnenstad wou verbieden en vanaf 2035 zelfs over het hele grondgebied, dus ook buiten de huidige LEZ.

Vlaams minister Demir omschrijft de uitlating van Meeuws als bochtenwerk. “Het lijkt wel de overtreffende trap van hypocrisie”, zegt Demir. “Maar, goed nieuws, meneer de flipflopschepen. De stad heeft zelf de eigen bevoegdheid om de LEZ aan te passen en af te schaffen. Vlaanderen legt niets op en is niet met de LEZ getrouwd. Je kan dus perfect tegen je eigen programma ingaan als dat even opportunistisch goed uitkomt.”

Demir benadrukt wel dat er nog niets definitief is beslist. Het passeert nu langs verschillende adviesorganen. Vervolgens beraadt de regering zich nog eens over het voorstel”, zegt de minister.

LEES OOK. Regels worden strenger: binnen aantal jaar mogen diesel- en benzinewagens Antwerpen niet meer in (tenzij via sociale correctie)

Wat Demir wel wil handhaven, is het uitstel van de volgende verstrenging in de LEZ van 2025 naar 2026 omwille van de koopkrachtcrisis.

Vuurtje stoken

Schepen Meeuws reageert verbaasd op de aanval van minister Demir, vooral omdat hij en de minister dezelfde doelen nastreven: betere luchtkwaliteit. “Ze doet nu alsof politiek vuurtje stoken de enige duurzame energiebron is”, zegt Meeuws. “Ik voer als schepen een bestuursakkoord uit en geen kiesprogramma. Bovendien is er voortschrijdend inzicht. Op basis van een evaluatierapport is samen met coalitiepartner N-VA beslist om de Antwerpse LEZ niet uit te breiden. Dit was een belangrijke sociale maatregel.”

De schepen herhaalt dat een ultra LEZ, waar iedereen zich aan moet houden, geen zin heeft. Hij raadt de minister aan om het Antwerpse klimaatplan eens te lezen. “Wij pleiten voor de ultra LEZ voor vloten, dus alleen voor bijvoorbeeld bussen en taxi’s. Ik doe niet aan symboolpolitiek. We meten en sturen bij waar nodig. Dit is geen flipflop. De beslissing over de LEZ in de toekomst zal bij de volgende Antwerpse bestuursploeg liggen.”

Volgens Meeuws is de uitval vooral ingegeven door de hete adem van Europa in de nek van de Vlaamse minister. “Om aan de Europese doelstellingen rond luchtkwaliteit te kunnen voldoen, was het de minister die snel de ultra LEZ had ingeschreven in haar luchtbeleidsplan van 2019”, zegt Meeuws. “Ze had misschien beter eerst bij ons komen luisteren, dan hadden we haar kunnen helpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER