Ook voor stamboomonderzoek kan je terecht bij Wesalia II. © Neel Vermeiren

Heemkundige kring Wesalia II vindt nieuw onderdak in Tiendenschuur

Wuustwezel -

De Tiendenschuur van Loenhout werd prachtig gerestaureerd en uitgebreid met enkele lokalen. De heemkundige kring verhuisde van de Gasthuishoeve naar de Tiendenschuur. Het gebouw werd feestelijk ingehuldigd.

Mathias Van Aken, beheerder van de website van de geschiedenis van Loenhout, zette uiteen waarvoor de tiendenschuren destijds werden gebruikt. “De eerste vermelding over tienden in Loenhout in de archieven dateert van 1277”, vertelde hij. “Toen verkochten Arnold van Leuven en Elisabeth, erfvrouw van Breda, het patronaatrecht en de tienden van Loenhout en Wouw aan de abdij van Sint Bernaarts aan de Schelde. Een tiendenschuur diende om de opbrengst van de belastingen in op te slaan. Dat was letterlijk een tiende van de oogst op de velden of de opbrengst van een boerderij.” Etienne Kerremans gaf een overzicht van de plaatsen waar de tiendenschuren van Loenhout konden gestaan hebben. Ere-burgemeester Jos Ansoms bracht de recente geschiedenis van de Tiendenschuur. In 1974 werd de Raad voor Gemeenschapsontwikkeling opgericht in Loenhout. Het lokaal bestuur ijverde ervoor dat de Tiendenschuur een gemeenschapslokaal werd waarin tal van activiteiten werden georganiseerd. Een brok historisch erfgoed werd zo beschermd.

Een schat aan bronnenmateriaal in de Tiendenschuur van Loenhout. © Neel Vermeiren

Bronnenmateriaal van plaatselijke geschiedenis

Jan De Meester, voorzitter van heemkundige kring Wesalia II, was gelukkig dat de kring nu een definitief onderkomen heeft, dit na een verblijf in het oud-gemeentehuis en in de Gasthuishoeve Annie. Het was Stan Dirven die de heemkundige kring opnieuw oprichtte. “Een heemkundige kring is een organisatie die zich bezighoudt met het vergroten van de kennis van de eigen leefomgeving”, zei De Meester. “Maar heemkundeverenigingen organiseren ook activiteiten rond culturele, geografische en natuurhistorische aspecten. Ook genealogie is een belangrijke activiteit.” In de Tiendenschuur huist nu heel veel bronnenmateriaal om de lokale geschiedenis aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Voor het stamboomonderzoek huist er ook een schat aan documentatie. Jan De Meester bracht een warme hulde aan afscheidnemende schepen van Erfgoed Mai Van Thillo. “Zij heeft zich ontzettend ingezet voor de lokale geschiedenis en het culturele erfgoed.” Naast de heemkundige kring herbergt de Tiendenschuur ook het archief van de parochie van Loenhout, het lokaal voor de kerkfabriek en de opslagplaats voor de kleding van de processie. (vw)

Ook het parochiearchief en de kleding van de historische Sint-Quirinusprocessie vindt een onderkomen in de Tiendenschuur.© Neel Vermeiren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners