© Robin Fasseur, Sven Van Haezendonck

Honderden beleven magische winterpret op ijspiste in Leest bij Mechelen: “Het is zo mooi!”

Leest, Mechelen -

De eerste schaatsers waren er zaterdagochtend als de kippen bij om de ijspiste op de Bleukensweide in Leest (Mechelen) te verkennen. Honderden mensen beleefden er uiteindelijk magische winterpret. Niet alleen met schaatsen, maar ook met sleeën.

Sven Van Haezendonck

De dikke ijslaag van het bevroren overstromingsgebied Bleukensweide heeft iets idyllisch. Met het kerkje van Leest op de achtergrond en de opkomende zon zou het liefelijke tafereel zo uit een schilderij van Breughel te komen. “Het is zo mooi”, zeggen Lotte en Tine De Roy, twee zussen uit Kapelle-op-den-Bos.

“Mijn tante was hier vrijdag komen wandelen en ze stuurde ons een foto op WhatsApp. ‘Rara waar ben ik?’ en wij wisten het natuurlijk meteen. We zijn blij dat het hier opnieuw dichtgevroren is. De zon die op het ijs weerkaatst, maakt het heel charmant en rustgevend. Je hebt het gevoel dat je in het buitenland bent”, vertellen ze.

Zussen Lotte en Tine De Roy zijn enthousiast over de ijspiste. ©  Sven Van Haezendonck

Cédric Verschueren met zijn vrouw Jana en kinderen Sep en Fiene op de slee. ©  Sven Van Haezendonck

De familie Verschueren uit Hombeek is naar Leest afgezakt om te sleeën. “Vorig jaar waren we hier ook. Toen was ons zoontje Sep (2) nog net iets te klein en hadden we speciaal een eetstoel omgebouwd om op de slee te plaatsen”, vertelt mama Jana Stratsaert. Zoals iedereen zijn ze blij dat de groene vlag uithangt. “Ons dochtertje Fiene (4) wil zelfs blijven tot de rode vlag opnieuw uithangt (lacht)”, zegt Jana.

LEES OOK. Schaatspret in Leest bij Mechelen: natuurlijke ijspiste op Bleukensweide open

Ines Verbesselt uit Heffen maakt met haar hond dagelijks een wandeling langs de Zenne. “Toen ik hoorde dat de ijspiste open was, kom ik er speciaal eens op. Falko wil er zelfs niet meer af”, zegt ze. “Als het hier tijdens de winter dichtvriest, komen we sowieso langs. Ik kan totaal niet schaatsen, maar ik vind het prachtig om te zien.”

Ines Verbesselt is op wandel met haar hond Falko. © Sven Van Haezendonck

Een groepje Nederlandse vrienden is er wat graag bij op de Bleukensweide in Leest. ©  Sven Van Haezendonck

Een groep Nederlandse vrienden kwam zelfs speciaal vanuit de Brusselse rand naar Leest afgezakt. “In Brussel of Tervuren mogen we nergens schaatsen. Ja, dan is dit echt een geweldig initiatief”, zegt Talina Sternewerg. Omdat er kraampjes met drank of eten zijn, hebben ze zelf wat meegebracht. “Via een artikel in de krant hebben we deze locatie gevonden. Het is leuk. Vooral omdat we bij ons door de politie van het ijs worden gehaald. De sfeer is hier fantastisch.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen