Door een administratieve fout werd een bepaalde wachtdienstvergoeding dubbel uitbetaald. ©  Getty Images/iStockphoto

Vrijwilligers brandweer moeten dubbele vergoeding terugbetalen: “Gaat vaak om aanzienlijk bedrag”

Kempen -

Brandweervrijwilligers bij Brandweerzone Kempen zijn bezorgd over een fout die er het afgelopen jaar is gemaakt bij de berekening van de vergoedingen. Voor de eerste negen maanden van het jaar werd een bepaalde wachtdienstvergoeding dubbel uitbetaald. Het teveel moet worden terugbetaald.

Tommy Maes

Brandweerzone Kempen is een van de vijf Antwerpse hulpverleningszones en staat in voor de veiligheid op het grondgebied van Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Retie, Vorselaar en Westerlo. Het korps bestaat zowel uit beroepsbrandweermedewerkers en vrijwillige brandweerlieden.

Brandweervrijwilligers krijgen geen loon, maar kunnen wel rekenen op een vergoeding voor onder meer wachtdiensten in de kazerne, interventies, opleidingen en oefeningen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de graad. De vergoeding wordt per kwartaal gestort. Bij de berekening van de vergoedingen deed zich een fout voor. Zo werd een bepaalde wachtdienstvergoeding voor de eerste negen maanden van 2022 verkeerd berekend.

“Het gaat om de vergoedingen die gelden voor weekends en feestdagen”, vertelt een brandweervrijwilliger. “Blijkbaar werd die aan 201% uitbetaald in plaats van 101%. De betrokken vrijwilligers hebben dat via een mail van het korps vernomen. Uiteraard zijn we hier ongerust over. Zo moeten we het teveel terugbetalen. Dat is natuurlijk geen goed nieuws in deze huidige tijden. En voor sommige collega’s gaat het toch om een aanzienlijk bedrag. Wie bijvoorbeeld nu bezig is met verbouwingen aan zijn huis, kan dat toch niet zomaar terugbetalen?”

Mensvriendelijke oplossing

Brandweerzone Kempen zit verveeld met de zaak. “De fout is ontstaan bij de externe firma die instaat voor de loonadministratie van zowel de beroepsbrandweerlieden als de vrijwilligers”, zegt korpscommandant Koen Bollen. “Bij het omzetten van de gegevens naar een nieuw softwarepakket liep iets mis waardoor een bepaalde code voor de wachtdiensten in de kazerne dubbel werd toegepast. We hebben dat aangekaart bij het bedrijf en de fout is intussen rechtgezet.”

Voor de terugbetaling van de te veel gestorte vergoedingen wordt naar een mensvriendelijke oplossing gezocht. “De betrokken vrijwilligers moeten het teveel niet in een keer terugstorten, maar de terugbetaling verloopt geleidelijk ”, vertelt Bollen. “Dat kan bijvoorbeeld in schijven of door een deel af te trekken bij de uitbetaling van de toekomstige vergoedingen.”

Die regeling werd ook gecommuniceerd aan de betrokken brandweervrijwilligers. “Het is al een opluchting dat de terugbetaling niet in een keer moet gebeuren”, zegt een brandweervrijwilliger. “Alleen is er bij een aantal collega’s nog de vrees dat het toch om een grote som geld gaat. Hopelijk wordt ook de fiscus op de hoogte gesteld van de fout en de terugbetalingsregeling, zodat we niet opnieuw voor onaangename verrassingen komen te staan bij de belastingafrekening.”

Cipal Schaubroeck, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de loonadministratie erkent de fout. “Jammer genoeg is er bij de omzetting van de gegevens naar een nieuw softwarepakket een fout gebeurd en we zetten die ook recht. Ook werken we samen met de brandweerzone een mensvriendelijke oplossing uit. We maken dit ook op fiscaal vlak in orde, omdat we voor de berekeningen voor de laatste drie maanden de fout al hebben rechtgezet”, zegt Dirk Verstichele van Cipal Schaubroeck.

©  Getty Images

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners