©  REUTERS

Klap voor kransje Europese topclubs: UEFA mag Super League weigeren

De Europese voetbalbond UEFA heeft een belangrijke slag binnengehaald in de strijd tegen plannen voor een Super League, waarbij twaalf Europese topclubs (waaronder Real Madrid, FC Barcelona en Juventus) zich zouden losscheuren van hun nationale competities om een eigen topcompetitie op te richten. De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie gaf de UEFA gelijk. Pas volgend jaar zal het Euopees Hof zich definitief uitspreken, maar in principe volgt dat hof het advies van de advocaat-generaal.

Bron: BELGA

De regels van de internationale voetbalbond FIFA en de Europese bond UEFA waarbij nieuwe competities voorafgaand een goedkeuring nodig hebben, zijn niet in strijd met de Europese concurrentieregels. Dat adviseert de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in de zaak rond de Super League. De Uefa is anders gesteld in zijn recht om te dreigen met sancties tegen de betrokken topclubs.

Enkele Europese topclubs kwamen eerder met een plan voor een eigen competitie op de proppen. De Uefa pikte die plannen niet en weigerde de Super league te erkennen. Uefa en Fifa waarschuwden dat spelers en clubs die zouden deelnemen aan de competitie, uitgesloten zouden worden van alle competities georganiseerd door de voetbalbonden.

De hele kwestie belandde bij een Spaanse rechter, en die speelde de zaak door naar de rechters in Luxemburg. De advocaat-generaal heeft nu zijn advies klaar - de uitspraak van de rechters zelf volgt later. Dat nieuwe competities voorafgaand de goedkeuring van de internationale voetbalbonden nodig hebben, is volgens de advocaat-generaal niet in strijd met het EU-recht.

De Super League mag volgens advocaat-generaal  Athanasios Rantos weliswaar een eigen competitie starten buiten het ‘ecosysteem’ van Uefa en Fifa, maar dan kunnen de betrokken clubs niet blijven deelnemen aan Uefa- en Fifa-competies, zonder voorafgaande goedkeuring.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Europees voetbal