Heethoofden zochten confrontatie na verloren match van Marokko, maar politie liet niet betijen

Avond vol spanning eindigt in grimmige sfeer: 85 relschoppers aangehouden na nederlaag Marokko

ANTWERPEN -

Geen Marokko in de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. En dat was ook slikken voor de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen. In de theehuizen en de woonkamers: overal zaten ze aan de televisieschermen gekluisterd. Om na negentig zenuwslopende en bijwijlen ook frustrerende minuten (wat een kansen!) Frankrijk te zien doorstoten. Achteraf eindigde de avond toch grimmig. In totaal werden 85 mensen bestuurlijk aangehouden, twintig van hen waren minderjarig.

(grvr, lava, pvdp, vdaa)

Opnieuw leefde Marokkaans Antwerpen een wereldbekerwedstrijd lang mee met de Leeuwen van de Atlas, de zo angstaanjagende bijnaam van de Marokkaans nationale ploeg. En dat de leeuw tanden heeft. Helaas zonder doelpunten om de Franse haan doormidden te bijten. Maar wat een moedige prestatie. Wat een leeuwenhart. En iedereen keek, hoopte en brulde mee. De Turnhoutsebaan in Borgerhout: doods en verlaten. De Abdijstraat op het Kiel: alsof De Croo en co. een nieuwe coronalockdown hadden afgekondigd.

Vlak na het rustsignaal moesten de fans in theehuis Majestic op de Turnhoutsebaan een eerste keer naar buiten. Even naar adem happen. De temperatuur in Borgerhout moet toen al zo’n dertig graden lager gelegen hebben dan in Qatar. Daar waar Ziyech en co. in de loopgraven stonden. Maar de spanning moest eruit. Opladen en opnieuw 45 minuten nagelbijten. En dan hadden ze het eerste doelpunt van de Fransen niet eens moeten meemaken. Net voor Theo Hernández al na vijf minuten de 1-0 lukte, viel de televisie van de Majestic uit.

De dag was nochtans goed en hoopvol begonnen. In de Abdijstraat hadden de bakkers speciaal voor de gelegenheid speciale ‘voetbaltaarten’ gemaakt. De meeste daarvan waren in de namiddag al uitverkocht. Het heeft niet mogen zijn. Na het tweede doelpunt van Frankrijk vertrokken de eerste fans uit de theehuizen. Na negentig minuten was de tristesse compleet. Toch was hier en daar ook vuurwerk te horen. En gezang. Want wat een WK is het geweest voor de Marokkaanse nationale ploeg. Het eerste Afrikaanse land in de halve finale van een wereldbeker voetbal.

Grimmige sfeer

De politie was zoals elke keer voorbereid op alle mogelijke scenario’s. Na het laatste fluitsignaal verzamelden groepjes supporters zich opnieuw in de Abdijstraat op het Kiel en de Turnhoutsebaan in Borgerhout, net zoals na de vorige wedstrijden. Een aantal bezorgde moeders en buurtvaders slaagden er lange tijd in om de jongeren in toom te houden, maar vooral op de Turnhoutsebaan liep het uiteindelijk toch weer mis. Tientallen jongeren zochten de confrontatie met de politie door vuurwerk op de ordediensten af te schieten.

De politie zette een aantal keer het waterkanon in om de relschoppers uit elkaar te drijven. Op de Turnhoutsebaan voerde de politie ook een aantal arrestaties uit. Zo moesten agenten een chauffeur klemrijden, omdat hij in zijn wagen rondreed met een brandende vuurpijl. Even na 23u kon de politie in Borgerhout een groep volhardende oproerkraaiers insluiten. “Verder hebben we moeten optreden tegen een aantal chauffeurs die het al te bont maakte in hun wagen”, aldus politiewoordvoerder Willem Migom.

Ook op het Kiel ter hoogte van Den Tir moest de politie uiteindelijk toch even chargeren. Een groep jongeren werd door het waterkanon tot in de Abdijstraat gedreven. “Een kortstondige terugdrijving”, zoals de politiewoordvoerder het noemde. Een dertigtal relschoppers werd ingesloten en opgepakt. De andere 55 werden opgepakt op de Turnhoutsebaan. In heel Antwerpen werden uiteindelijk 85 mensen bestuurlijk aangehouden, twintig van hen waren minderjarig.

Zaterdag om 16u speelt Marokko tegen Kroatië voor de derde plaats. Een kleine finale, maar nog steeds een finale. Subhan’Allah.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV