Candice De Windt (zittend in het midden) in het Duffelse ziekenhuis. © rr

Vlaamse zorgambassadrice Candice De Windt bezoekt Universitair Psychiatrisch Ziekenhuis in Duffel: “We moeten de sector opnieuw aantrekkelijk maken”

Duffel -

De Vlaamse zorg- en welzijnsambassadrice Candice De Windt bracht woensdag een bezoek aan het Universitair Psychiatrisch Ziekenhuis in Duffel. Ze wil ervaren van op de werkvloer hoe het is om in de zorgsector te werken en ze liep een halve dag mee met het personeel. Deze inkijk in de werking stemde haar hoopvol voor de toekomst. “Ik werd vooral getroffen door de sterke teamgeest die aanwezig is”, vertelt ze na haar bezoek.

Gino Van Looy

“Mijn taak als zorg- en welzijnsambassadrice is om de sector zo positief mogelijk in de kijker te zetten”, begint De Windt. “Zowel de studie als de job zelf hebben soms te kampen met negatieve beeldvorming. Dat beeld wil ik omvormen naar iets positiefs, want dat verdient de sector ook. Het is per definitie een sector waarin je het verschil kan maken door andere mensen te helpen, het is vaak een roeping, maar het vraagt ook heel wat engagement.”

De Windt kwam naar Duffel omdat ze uitgenodigd werd en geïnteresseerd is hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. “Ik krijg verschillende uitnodigingen om ziekenhuizen te bezoeken en Duffel zat er ook tussen. Hier werd ik vooral getroffen door de sterke teamgeest die aanwezig is. Een van de medewerkers hier zei letterlijk dat het initieel niet zijn droomjob leek, maar wel zijn droomteam was. Bovendien is het hier ook een nieuwbouw en dat zorgt altijd voor innovatie. Zelf heb ik vroeger ook in de psychiatrie gewerkt, maar sindsdien is het serieus geëvolueerd. Ik zag hier de nieuwste toepassingen van de ECT, dat is wel indrukwekkend.”

Minder studenten

Maar niet alles is natuurlijk even positief in de zorgsector. “Binnenkort staan we voor een grote groep babyboomers die met pensioen gaan. Het wordt een hele opgave om die te vervangen. Tijdens de eerste twee coronagolven kwam de zorgsector positief in het nieuws en waren er meer studenten die zich inschreven voor zorgstudies, maar die trend is inmiddels gestopt. Er zijn opnieuw minder inschrijvingen. Bovendien worden mensen almaar ouder zodat er ook meer zorgkundigen nodig zijn. Daarom is het belangrijk mensen warm te maken voor een job in de sector en ze ook te behouden.”

De Windt ziet alvast veel voordelen van werken in de zorgsector. “Om te beginnen is het een job die veel voldoening geeft omdat je mensen helpt. Bovendien kan je vrij autonoom werken en is er ook de flexibiliteit van het ploegensysteem, voor sommigen is dat echt een pluspunt. Maar wat ik echt altijd aanhaal is het werken in teamverband. Je werkt zowel samen met je collega’s als met de mensen die je verzorgt, dat is iets wat je kracht kan geven. Het werk is soms zwaar, maar als collega’s zorg voor elkaar dragen, is dat al een serieuze steun. Bovendien zijn er ook heel wat carrièremogelijkheden in de sector, dat vergeten mensen soms.”

Onderzoek

De Windt verlaat Duffel dan ook met een positief gevoel. “Hier is er nog geen tekort aan personeel, hopelijk blijft dat zo. Daarvoor moeten we de job ook aantrekkelijk maken. Omdat het hier een universitair ziekenhuis is, wordt er ook veel onderzoek gedaan en zag ik veel nieuwe zaken, zoals een gepersonaliseerd bed. Als ik zelf nog in de sector actief moest zijn en dichterbij zou wonen, zou ik hier wel willen werken (lacht).”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners