©  Docwerkers

Antwerps productiehuis maakt docu ‘Qatar aan de Schelde’ over zaak-Borealis: onderaannemer verontwaardigd

Qatar aan de Schelde, zo heet de documentaire van het Antwerpse productiehuis Docwerkers naar aanleiding van de zaak-Borealis, die sinds maandagavond online staat. De makers willen de slachtoffers een stem geven en aandacht vragen voor de problematiek van economische uitbuiting in ons land. “We moeten durven toegeven dat dit niet alleen in Qatar gebeurt”, zegt regisseur Pieter De Vos. Onderaannemer Irem noemt de vergelijking met Qatar onterecht en ontkent elke vorm van mensenhandel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Ongezien geval van moderne slavernij ontdekt op bouwwerf in Antwerpse haven: “Dit doet denken aan Qatar en Dubai”

Qatar aan de Schelde vertelt het verhaal van economische uitbuiting op een bouwwerf van chemiereus Borealis in de Antwerpse haven. In de film volgt Pieter De Vos van productiehuis Docwerkers de slachtoffers in hun strijd om erkenning. “Nadat ze door de arbeidsinspectie waren ontdekt, duurde het nog maanden voor ze hulp kregen. Nochtans hadden ze daar als vermoedelijke slachtoffers meteen recht op.” De filmmaker volgde de slachtoffers tijdens hun betogingen in Antwerpen en Brussel en laat verschillende experten en betrokkenen aan het woord.

LEES OOK. Ruim 100 Borealis-slachtoffers schreeuwen hun wanhoop uit: “Vergeet ons niet”

Zo vertelt onze journalist David Van Turnhout in de docu hoe de zaak zich afgelopen zomer ontwikkelde. Ook Luc Cortebeeck, voormalig nationaal voorzitter van de christelijke vakbond ACV, laat zijn licht schijnen over de getuigenissen van economische uitbuiting. Hij trok in 2017 als voorzitter van de International Labour Organization (ILO) naar Qatar om er de arbeidsomstandigheden van de gastarbeiders te onderzoeken. Hij maakt in de docu de vergelijking tussen Borealis en de Golfstaat, en klaagt ook de lange ketens van onderaannemers aan die het opdrachtgevers mogelijk maken hun aansprakelijkheid te ontlopen.

Verontwaardigd

Borealis en onderaannemer Irem komen niet aan bod in de film, maar reageren wel bij Gazet van Antwerpen. Borealis zegt diep geschokt te zijn door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden en een nultolerantie te hanteren met betrekking tot economische uitbuiting. Het bedrijf zegt intussen maatregelen te hebben genomen om problemen bij onderaannemers te identificeren en aan te pakken.

“Wij betreuren wat de werknemers van onderaannemers is overkomen”, zegt Philippe Roodhoofdt, Executive Vice President van Borealis. “We hanteren een nultolerantiebeleid inzake mensenrechtenschendingen, en we handelen daar ook naar. Met de herstart van de bouw met Ponticelli (een ander lasbedrijf en de vroegere partner van Irem, red.) heeft Borealis zijn normen voor een veilige uitvoering van grote uitbreidingsprojecten verder aangescherpt”, klinkt het. “Elke aannemer die niet voldoet aan de hoogste professionele normen, zij het rechtstreeks of onrechtstreeks, diskwalificeert zich als partner.”

Irem laat op zijn beurt weten verontwaardigd te zijn over de film en noemt de beschuldigingen van mensenhandel ongegrond. “Wij hebben onze werknemers altijd betaald en ons aan de Belgische wetgeving gehouden”, reageert woordvoerder Michele Boniardi. “Wij geven om mensen en werken in alle transparantie mee met de autoriteiten om dit te bewijzen.” Lees hier de volledige reactie van Irem. (red)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER