An Lauwers werkt een pauw af. © BERT DE DEKEN

Een sfeerbeeld in de showroom. © BERT DE DEKEN

Een sfeerbeeld in de showroom. © BERT DE DEKEN

Een sfeerbeeld in de showroom. © BERT DE DEKEN

1 / 4
thumbnail: An Lauwers werkt een pauw af. 
thumbnail: Een sfeerbeeld in de showroom.
thumbnail: Een sfeerbeeld in de showroom.
thumbnail: Een sfeerbeeld in de showroom.

Taxidermiste An Lauwers wil in december meer mensen naar Studio Talpa lokken: “Dit kwam het dichtst in de buurt van droom om chirurg te worden”

Mol -

De Molse Taxidermiste An Lauwers van Studio Talpa opende vorig jaar een pop-upwinkel in de Geelse Nieuwstraat. Dit jaar vestigt ze die pop-up in aanloop naar de feestdagen in haar kabinet in Mol, waar ze de openingsuren uitbreidt waarin bezoekers zonder afspraak langskomen.

An Lauwers uit Mol startte enkele jaren geleden als taxidermiste. “Ik kreeg de smaak te pakken nadat ik een workshop taxidermie had gevolgd”, vertelt ze. “Vroeger was mijn droom chirurg te worden, maar dat is helaas niet gelukt. Eigenlijk komt taxidermie in de buurt. Ik begon me meer in het vak te verdiepen. Er bestaat geen volwaardige opleiding in België en bij uitbreiding de Benelux, dus het ging dan voornamelijk om cursussen en workshops. Met veel oefenen en het ook heel goed te doen ben ik taxidermist geworden.”

Een opgezette uil. © BERT DE DEKEN

Vogels en vlinders

Zo startte An in de Brandstraat in Mol haar zaak Studio Talpa op, waar ze een atelier en toonzaal heeft. Talpa is het Latijnse woord voor ‘mol’. Als specialiteit heeft An vlinders en vogels. “Het gebeurt ook wel eens dat ik een zoogdier opzet, maar mijn voorkeur gaat uit naar vogels”, zegt ze.

Het opzetten van dieren is een secuur werk, vooral bij vogels die een heel dunne huid hebben. © BERT DE DEKEN

“Niet dat het opzetten van een vogel gemakkelijker is. Vaak integendeel, want sommige vogels hebben een heel dunne en fragiele huid waar je dus heel secuur te werk mee moet gaan. Maar als mensen bijvoorbeeld een overleden kat of hond willen laten opzetten, verwijs ik hen door naar collega’s die daar beter in zijn. De moeilijkheid is namelijk dat je van die huisdieren exact de juiste gelaatsuitdrukking en houding moet vinden waar hun baasjes mee vertrouwd zijn. Met vogels lukt me dat veel beter, terwijl je er meer prutswerk mee hebt. Het speciaalste dier dat ik tot nu toe heb opgezet is een toekan. Vooral die grote snavel is heel indrukwekkend.”

Vogels en vlinders zijn de specialiteit van Studio Talpa. © BERT DE DEKEN

De dieren die An opzet, zijn altijd een natuurlijke dood gestorven. “Zelf zie ik liever levende dan dode dieren”, vertelt ze. “Maar door ze met alle respect en voorzichtigheid te behandelen, kan ik hen een tweede leven geven. Bovendien mag ik niet zomaar elk dood dier opzetten. Het is bijvoorbeeld verboden om inheemse vogels die je in de natuur vindt, op te zetten, tenzij het voor educatieve doeleinden is of wanneer de vogels geringd zijn.”

Verschillende stappen

Het opzetten van een dier gaat in verschillende stappen. “Zo moet je het overleden dier zo snel mogelijk invriezen”, zegt An. “Dat is niet alleen om ze te bewaren, maar ook om insecten en parasieten te doden. Voor je start met de behandeling moet je de dieren ook weer ontdooien. Ook maak ik veel foto’s en neem ik de maten op, zodat het eindresultaat zo natuurgetrouw mogelijk is. Daarna start het villen of het verwijderen van de huid. Ook moet ik alle vetresten en spierweefsel verwijderen.”

Wassen is een belangrijke stap in het opzetten van dieren. © BERT DE DEKEN

“Daarna komt het looien of wassen, afhankelijk van de diersoort”, vervolgt An. “De volgende stap is een behandeling tegen insectenvraat. Daarna start het drogen met blazer of haardroger. Dan wordt het kunstlichaam gemaakt, worden de poten, snavels en vleugels daarop vastgemaakt en zorg ik er voor dat het dier een natuurlijke houding aanneemt. Het dier wordt weer dichtgenaaid en dan doe ik de afwerking. Het gaat daarbij om allerhande retouches met verf en klei.”

Een mooie compositie van vlinders in een stolp. © BERT DE DEKEN

Een andere specialiteit van An zijn vlinders en insecten. “Zo maak ik met opgezette vlinders mooie composities in een stolp of een kader. Dat kan volledig op maat van de klant, die zelf de vlinders naar eigen smaak uitkiest”, zegt ze.

Vorig jaar opende An Lauwers een pop-up winkel in de Geelse Nieuwstraat tijdens de feestdagen. Dit jaar houdt ze die pop-up in haar eigen atelier en toonzaal. “In december heb ik uitgebreide openingsuren wanneer klanten doorlopend de toonzaal kunnen bezoeken”, zegt ze. “Dat is zaterdag van 10 tot 16u en zondag van 12 tot 16u, maar je kunt ook een vrijblijvende afspraak maken. In de toonzaal kun je al een aantal afgewerkte dieren ontdekken, zoals opgezette papegaaien of kaders en stolpen met vlinders.”

  (Tommy Maes )

Studio Talpa, Brandstraat 129, Mol, www.studiotalpa.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners