Demir wil samenwerken met Nederland voor bouw van twee nieuwe kerncentrales: “Dit biedt ook voor Vlaanderen opportuniteiten”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) start verkennende gesprekken op met haar Nederlandse collega om te bekijken of samengewerkt kan worden voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales net over de grens met België. “Die bouw biedt ook voor Vlaanderen opportuniteiten”, aldus Demir.

gjs

LEES OOK. DISCUSSIE. Moet Vlaanderen samen met Nederland werken aan nieuwe kerncentrales?

De Nederlandse regering kondigde vrijdag aan dat ze twee nieuwe kerncentrales gaat bouwen in Borssele, net over de grens met België. Voor de bouw van die centrales zal een internationaal milieueffectenrapport opgemaakt moeten worden, waar Vlaanderen ook enige inbreng in zal hebben. Maar voor Demir moet dat niet de enige Vlaamse inbreng zijn.

“Het tart alle verbeelding wat we de voorbije week in ons land gezien hebben”, zei ze zaterdagochtend op Radio 1. “Er is altijd gezegd dat er geen probleem ging zijn met de bevoorrading. De voorbije week staat dan plots op alle voorpagina’s dat er geen zekerheid is over die bevoorrading voor de komende winters. Het probleem ligt niet in de winter van 2025, maar daarna. En als we willen blijven voldoen in alle behoeften, kan je niet anders dan kijken naar kernenergie. Dat is proper en we hebben de knowhow.”

Nederland

Om die reden start Demir verkennende gesprekken op met haar Nederlandse collega Rob Jetten. Ze wil een Vlaams-Nederlandse samenwerking bij de bouw van die twee nieuwe kerncentrales.

“Energie is een basisvoorziening en daar kan je niet omzichtig genoeg mee omspringen. Samen met de Nederlandse collega’s willen we het gesprek aangaan over de lange termijn, waarbij een Vlaams-Nederlandse samenwerking of co-investering bij de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland voor mij tot de opties behoort”, aldus Demir.

“We moeten noodgedwongen op meerdere paarden wedden om onze energievoorraad te versterken voor de toekomst en onze fossiele energie-afhankelijkheid af te bouwen. Als we er op die manier in kunnen slagen om een gezamenlijk lagelanden-energieplan te bekomen dat de energiebevoorrading in Vlaanderen voor de toekomst versterkt, moeten we niet twijfelen.”

LEES OOK. Hoe groot is de kans écht dat bij ons het licht uitgaat? En wat met onze verwarming?

Groen is niet opgezet met de uitspraken van Demir. Dat laat covoorzitter Jeremie Vaneeckhout duidelijk merken op Twitter. “Er is blijkbaar extra Vlaams geld voor energie-investeringen. Maak dat vrij voor dingen die energie betaalbaarder/duurzaam maakt en waarvoor je bevoegd bent: isolatie, zonnepanelen op alle daken... Maar dat levert Zuhal Demir natuurlijk geen sappige titels op.”

“Puur politiek spel”, noemt hij het. “Dit is een symboolbrief. Werk samen of werk tenminste aan echte oplossingen: Ventilus, vergunningen windmolens, hernieuwbare energie, energiebesparing... Kortom: doe je job.”

Ergernis is er ook bij Open Vld, en meer bepaald bij Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz. “Ze weet zelf ook wel dat ze niet eens bevoegd is om dit te beslissen”, zegt die bij VRT NWS. “Samenwerken is altijd goed, maar dan liefst met heel het land: Vlaanderen is bevoegd om ervoor te zorgen dat wij allemaal zonnepanelen op ons dak te leggen. Federaal is bevoegd voor de kerncentrales: op dit moment lopen de onderhandelingen om ervoor te zorgen dat de bestaande kerncentrales de komende jaren stroom kunnen leveren. En we investeren ook al honderden miljoenen euro’s in onderzoek naar nieuwe kerncentrales. Dus samenwerken: prima idee, maar niet Vlaanderen alleen.”

Jetten: “Niet uitgesloten”

Een woordvoerder van Jetten laat in een reactie aan het Nederlandse persbureau ANP weten dat samenwerking “niet uitgesloten” is, maar dat het nog te vroeg is om daar meer over te zeggen. Zeker is dat het kabinet twee nieuwe kerncentrales wil en bereid is mee te betalen. Maar bijvoorbeeld de verdeling tussen publieke en private financiering moet nog nader worden uitgewerkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER