©  ISOPIX

Parijs is de voetbalhoofdstad van de wereld: 30 protagonisten op het WK komen uit Île-de-France

28 spelers en 2 trainers die actief waren op dit wereldkampioenschap voetbal hebben een gemeenschappelijke deler: ze hebben allemaal een deel van hun jeugd doorgemaakt in Île-de-France, de Franse regio waarin ook hoofdstad Parijs ligt. Die 30 personen kwamen op dit WK uit voor acht verschillende landen. Liefst 13 van hen zitten nog in het toernooi en komen zaterdag in actie.

Koen Frans

De Franse regio Île-de-France was met 28 spelers en 2 trainers de best vertegenwoordigde regio op het WK voetbal in Qatar. Elf van de 24 spelers in de Franse WK-selectie groeiden op in en rond Parijs. Dat is liefst 46%. Heel verwonderlijk is dat op het eerst zich niet, want de grote regio rond Parijs telt meer dan twaalf miljoen inwoners. Dat is weliswaar maar 18% van de totale Franse bevolking. En dan moet je nog weten dat het percentage van Franse WK-gangers uit groot-Parijs nog hoger had kunnen liggen. Ngolo Kanté, Paul Pogba, Presnel Kimpembe, Mike Maignan en Christopher Nkunku ontbreken op dit WK immers door blessure. Ook die vijf jongens groeiden op in en rond Parijs.

Het is extra opvallend dat ook zeven andere landen die actief waren op dit WK in de Parijse talentenpoel zijn gaan vissen. En niet alleen voor spelers. Aliou Cissé, de bondscoach van Senegal, woonde vanaf zijn negende in Champigny-sur-Marne, op een halfuurtje van het centrum van Parijs. Walid Regragui, de bondscoach van Marokko, groeide dan weer op in Corbeil. Daarnaast werd Parijs ook vertegenwoordig in de selecties van Tunesië, Kameroen, Qatar, Portugal en de Verenigde Staten. En zo komen we aan 28 spelers en 2 trainers die op dit WK actief waren en in de regio rond Parijs zijn opgegroeid. Geen enkele regio ter wereld was zo sterk vertegenwoordigd in Qatar.

Vier jaar geleden waren er op het WK in Rusland slechts acht spelers uit Île-de-France actief. In de jaren ’80 van vorige eeuw was dat er zelfs maar eentje: Thierry Tusseau. Het is duidelijk dat de voorbije decennia in en rond Parijs hard werd geïnvesteerd in opleidingscentra. De doorstroming naar het profvoetbal lijkt alsmaar meer zijn vruchten af te werpen. Van de 30 vertegenwoordigers op dit WK genoten er overigens acht hun jeugdopleiding bij PSG. Vandaag komen er op het WK twaalf spelers in actie die een deel van hun jeugd in en rond Parijs hebben doorgebracht: elf Fransmannen en één Portugees, Raphaël Guerreiro. Ook Walid Regragui zit nog in het toernooi. Benieuwd hoeveel Parijzenaren de halve finale zullen halen.

Spelers en trainers uit Île-de-France actief op WK 2022:

Frankrijk: Adrien Rabiot, Alphonse Areola, Axel Disasi, Ibrahima Konaté, Kingsley Coman, Kylian Mbappé, Marcus Thuram, Mattéo Guendouzi, Randal Kolo Muani, William Saliba, Youssouf Fofana

Tunesië: Aissa Laidouni, Hannibal Mejbri, Montassar Talbi, Nader Ghandri

Senegal: Aliou Cissé (bondscoach), Fodé Ballo-Touré, Pape Gueye, Youssouf Sabaly

Kameroen: Christopher Wooh, Devis Epassy, Georges-Kévin N’Koudou, Jean-Charles Castelletto, Jean-Pierre Nsame, Karl Toko Ekambi, Olivier Ntcham

Qatar: Karim Boudiaf

Portugal: Raphaël Guerreiro

Verenigde Staten: Timothy Weah

Marokko: Walid Regragui (bondscoach)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Interlands