© ATV

Buurtbewoners overwegen opnieuw juridische stappen tegen Handelsbeurs: “We trillen uit ons bed”

Antwerpen -

“De Handelsbeurs blijf de feestlocatie uitbaten op een manier die niet gunstig is voor omwonenden.” Dat zeggen buurtbewoners Els Callens, Sophie Nagels en Theun van Beers. Ze hebben via hun advocaat de Handelsbeurs voor een ultimatum gesteld. “Gemaakte afspraken worden niet nagekomen”, klinkt het. “Als er voor 16 december niets verandert, nemen we verdere juridische stappen.”

LEES OOK. Stadsbestuur op vingers getikt rond Handelsbeurs

Jan Stassijns

Els Callens, Sophie Nagels, Theun van Beers en Dick Graaff, buurtbewoners van de Handelsbeurs in Antwerpen zijn de aanhoudende overlast die zij ervaren beu. Via hun advocaat hebben ze een ultimatum verstuurd naar de uitbaters met de vraag om hen tegemoet te komen.

Wordt daar niet voor 16 december op ingegaan, dan zullen ze verdere juridische stappen nemen. Het zou niet de eerste procedure zijn die vanuit buurtbewoners is aangespannen tegen de Handelsbeurs.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen schorste afgelopen zomer, na de omgevingsvergunning, ook de meldingsprocedure van de Handelsbeurs. Dat impliceert dat er voorlopig geen evenementen meer mogen plaatsvinden in afwachting van de definitieve uitspraak in de loop van 2023.

De Handelsbeurs (achteraan rechts) in de Borzestraat. © Nattida-Jayne Kanyachalao 

Toch kan de Handelsbeurs, ook zonder geldige vergunning, uitzonderingen aanvragen bij de stad, maximaal twaalf per jaar. Zo vindt er zaterdagavond een event plaats dat tot 2u ’s nachts zou duren, na toelating van de stad. Buurtbewoners kregen een brief met info en contactgegevens van verantwoordelijken die bij eventuele overlast gecontacteerd kunnen worden. “We willen op een transparante manier communiceren naar de buurt”, klinkt het bij de Handelsbeurs.

Leveringen

Voor Els, Sophie, Theun en Dick voelt het aan als de zoveelste slag in het gezicht. Els en Sophie wonen in de Sint-Katelijnevest en delen een muur met de Handelsbeurs. Theun en Dick wonen in de Twaalfmaandenstraat en ook zij delen een muur. “Kan je zomaar een buurt nachten wakker houden onder het mum van een uitzondering?”, vragen ze zich af. “Wij trillen uit ons bed door de luide muziek. De laatste maanden en weken zijn er nog evenementen georganiseerd, onder meer een groots familiefeest dat tot ’s nachts duurde. Het houdt ons wakker.”

“Het is zelfs niet mogelijk om een deftig gesprek te voeren door het lawaai”, vult Theun aan. “We willen de Handelsbeurs niet weg. We zijn geen verzuurde buren, wat ze ook over ons zeggen. We vragen begrip. Wij wonen hier graag en willen niet weg. Overlast hoort erbij in de stad, maar er zijn grenzen.”

Els en Sophie wonen vlak naast de Israelietenstraat, waar leveringen toekomen. “Er zijn hierover afspraken gemaakt, maar die worden niet nageleefd”, zegt Sophie. “En als een feest afgelopen is, stopt wel de muziek, maar dan begint het afbreken van het event. In zo’n smalle straat als dit, galmt dat enorm. We hebben voorzetramen laten plaatsen, maar dat houdt het lawaai niet tegen. Er is al veel overleg geweest, er zijn afspraken gemaakt, maar die worden niet nagekomen.”

“Onze deur staat open”

De Handelsbeurs steekt evenwel de hand uit naar de buurtbewoners. Zo staat er op 21 december een overleg gepland, al benadrukken Els, Sophie, Dick en Theun dat ze daarvan niet op de hoogte zijn gesteld. “We handelen conform de vergunning”, zegt venue manager Barbara De Schepper. “We communiceren wel met de buurt. We zijn selectief op het soort activiteiten dat we toelaten, net om de rust van de buurt te respecteren. Maar het blijft een eventlocatie. We zoeken een evenwicht en brengen een zeer gevarieerd aanbod zoals de foto-expo van Anton Corbijn vanaf 17 december, het nieuwjaarsconcert in januari of het ballet Cinderella van Junior Ballet Antwerpen in de krokusvakantie. We respecteren heel strikt de opgelegde milieu- en geluidsnormen. De site omvat ook het 5-sterrenhotel Sapphire House. We zouden in onze eigen voet schieten, mochten we overlast toelaten. Onze deur staat open.”

Een archiefbeeld van de Handelsbeurs. © Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV