© ATV

“Jenever staat koud, duurzame lichtjes branden”: dit moet je weten over Winter in Antwerpen

Antwerpen -

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft vrijdag Winter in Antwerpen officieel geopend. Nog tot zondag 8 januari baadt het historische centrum in een betoverende kerstsfeer met verschillende nieuwigheden.

Bert Provoost

Om dat in de verf te zetten deed de burgemeester zelfs een poging tot schaatsen.“Ik weet dat jullie zitten te wachten tot ik val, ik ga dus met een pinguïn schaatsen om mij aan vast te houden”, zei De Wever. Vallen deed hij niet, maar schaatstalent straalde hij ook niet uit. Op het einde liet hij zich nog voortduwen op een soort banaan door schepen Koen Kennis. “Nu heb ik het gevonden, hier kan ik echt van genieten.” Jolige beelden, ideaal om Winter in Antwerpen tot ver voorbij de stadsgrenzen in the picture te zetten.

De burgemeester ging met dichtgeknepen billen op het ijs. © Joris Herregods

LEES OOK. De Wever en Kennis begeven zich op glad ijs voor opening Winter in Antwerpen: “Pinguïn is nodig voor mijn stabiliteit”

Die bezoekers kwamen vrijdag alvast massaal naar de stad afgezakt en de komende dagen wordt een nog veel grotere toeloop verwacht voor wat misschien wel een recordeditie kan worden. “Mensen hebben dit de voorbije jaren gemist. We verwachten dus veel volk, iedereen hunkert naar sfeer in de stad”, zegt De Wever.

Koen Kennis duwt Bart De Wever op een ‘banaan’. © Joris Herregods

“Want ondanks een cyberaanval in onze stad staat de jenever koud en zijn de wafelijzers warm. De lichtjes branden ook, ondanks de energiecrisis. Al hebben we wel extra ingezet op duurzaamheid. Alle verlichting is de allernieuwste ledverlichting, die amper iets verbruikt. De armaturen voor de eindejaarsverlichting zijn gemaakt van suikerriet, wat volledig biologisch afbreekbaar is, of van gerecycleerde petflessen. Verder zijn er ook afspraken gemaakt met de uitbater van de ijspiste, die zijn leidingen extra geïsoleerd heeft en de zijkanten van de tent gesloten zal houden. We hebben niets moeten schrappen door de energiecrisis, maar we houden er wel rekening mee”, zegt de burgemeester.

Pleinen krijgen andere naam

Op het programma staan de vaste klassiekers zoals de kerstmarkt en de schaatsbaan. Nieuw is dit jaar dat de pleinen elk een heel eigen aankleding én alternatieve naam krijgen. Bezoekers wandelen zo van wereld naar wereld in een telkens andere sfeer.

De Lichtjeslaan op de Suikerrui heeft de bedoeling om veel ‘Instagramwaardige’ foto’s op te leveren. © Joris Herregods

Zo staat er naast het 55 meter hoge reuzenrad het Bevroren Rijk van een ijskoningin op het Steenplein. Een authentieke kerstmarkt staat op de Grote Markt, die Plaza Historia heet. Een primeur is hier de authentieke molen uit Duitsland met handgemaakt houtsnijwerk en traditionele beelden. De molen zal ronddraaien, onder in de molen hangt een maretak voor wie een stiekeme kus wil geven.

Het reuzenrad aan het Bevroren Rijk. © Joris Herregods

De sportieve winterpret op de Groenplaats wordt dan weer Wintertopia genoemd, met de ijspiste van 1.000 vierkante meter rond het standbeeld van Rubens. De Handschoenmarkt heet voor even Symphonia, met de kathedraal als statige achtergrond voor tal van muzikale verrassingen. De grote kerstboom is aan de stad geschonken door Noorwegen. De Lichtjeslaan op de Suikerrui heeft dan weer als bedoeling om veel ‘Instagramwaardige’ foto’s op te leveren.

De kerstboom wordt aangestoken op de Handschoenmarkt. © Joris Herregods

Verder zijn er ook de shoppingzondagen op 4, 11 en 18 december en ook op 8 januari voor de wintersolden. Die dag zal er ook geklonken worden op het nieuwe jaar, met gratis jetons voor een consumptie, schaatsbeurt of rondje op het reuzenrad.

“Nog mooier”

De eerste bezoekers konden vrijdagavond de kerstsfeer alleszins smaken. Jan en Anneke zijn vanuit Rijkevorsel samen met hun kinderen Lukas en Annelien vanuit Rijkevorsel naar Antwerpen afgezakt. “Dit is een traditie bij ons. We hebben het gevoel dat het nog mooier is dan anders. De lichtbogen de Suikerrui vinden we het mooiste. Daar kan je heel mooie foto’s maken.”

Anneke, Jan, Lukas en Annelien. © Joris Herregods.

Het jonge koppeltje Esther en Rik is vanuit Amsterdam naar Antwerpen afgezakt om de kerstsfeer mee te maken. De twee blijven nog de rest van het weekend. “Het is hier prachtig. Alle geveltjes zijn hier zo mooi verlicht op de Grote Markt, dat is voor ons het mooiste. En dat stadhuis van jullie is fantastisch. We zijn echt onder de indruk.”

Esther en Rik. © Joris Herregods

Rita uit Brasschaat en Wendy uit Schoten zijn naar eigen zeggen speciaal voor de lichtjes gekomen. En ze hebben hond Lady meegenomen en uitgedost met een kerstmuts. “Als de stad zo mooi verlicht is, dan is dat prachtig. We gaan hier uren rondwandelen en genieten”, zeggen ze.

Het volledige programma staat op www.winterinantwerpen.be.

Rita en Wendy. © Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht