De Schapenstal wordt volledig opgebouwd door vrijwilligers en wordt mee uitgebaat door plaatselijke verenigingen. © Dirk Vertommen

De Schapenstal zorgt weer voor winters tafereel in Zonderschot: “Vertrouwd concept behouden”

Zonderschot -

In het Heistse dorp Zonderschot gooit De Schapenstal op zaterdag 10 december opnieuw de deuren open. De winterbar is inmiddels aan zijn vijfde editie toe en geeft de dorpskern telkens een stukje het cachet van een skioord mee. Bezoekers kunnen nog tot en met zondag 8 januari in de chalet terecht voor een gezellig onderonsje. Er worden ook verschillende bekende gasten verwacht.

Kristof Van Rompaey

De Schapenstal valt rond deze tijd van het jaar nog amper weg te denken uit Zonderschot. Na een geannuleerde editie in 2020 kon vorig jaar wel een zittende editie doorgaan. Nu gaan de organisatoren opnieuw voor een Schapenstal met alles erop en eraan. De opbouw van de chalet, waar zo’n 150 zittende bezoekers in passen, begon in november al. Het initiatief komt van een twaalftal vrienden die er op hun beurt altijd de lokale verenigingen bij betrekken.

Elk jaar zijn er kleine wijzigingen aan de winterbar, maar voor vaste bezoekers voelt het ongetwijfeld als thuiskomen. © Dirk Vertommen

“Aan het vertrouwde concept verandert er niets”, vertelt medeorganisator Gerry Verbeeck. “De verenigingen helpen ook nu weer met het uitbaten van de bar en kunnen zo een centje bijverdienen voor hun kassa. Onder andere de Chiro, KWB, de Landelijke Gilde, de school, het oudercomité en enkele onderafdelingen van KWB werken mee. Sommigen geven ook wat een eigen draai aan hun tapmomenten, bijvoorbeeld met een eigen hapje of drankje.”

Bekend bezoek

Dorpsgenoot Peter Vanlaet, frontman van Mama’s Jasje, is een vaste gast bij De Schapenstal. Hij speelt er op dinsdag 27 december zowel in de namiddag als ’s avonds. Op donderdag 22 december komt Guy Swinnen langs. Er is dan ook een voorprogramma gepland. Op donderdag 5 januari nodigt de winterbar Heistenaar Steven Goegebeur uit voor een comedy avond. “Voor de shows heb je een ticket nodig”, zegt Verbeeck. “Die verkopen we niet online, maar ze zijn vanaf zaterdag exclusief in De Schapenstal zelf verkrijgbaar. Op is op.”

De bar biedt plaats aan zo’n 150 zittende bezoekers. © Dirk Vertommen

Voor vaste bezoekers van de winterbar zal de infrastructuur meteen vertrouwd aanvoelen. “Elk jaar passen we de aankledingen en wat kleinere dingen een beetje aan, maar er zijn geen ingrijpende veranderingen gebeurd”, zegt Verbeeck. “In ons aanbod hebben we dit jaar een streekbiertje dat toevallig Schoppeke heet. Onze wandeling gaat dit jaar een andere richting uit. De tocht van 7 kilometer neemt je onder meer over privégronden mee in de natuur. Vertrek en aankomst liggen aan de winterbar, waar meer informatie beschikbaar is.”

Goed doel

De Schapenstal opent nu zaterdag om 13u. De laatste openingsdag op 8 januari dient vooral om uit te bollen. “We noemen dat ook wel de lege portemonneedag”, vertelt Verbeeck lachend. “Nadien volgt nog de afbraak. Die duurt langer dan een maand. Onder andere op sociale media merk je wel dat mensen er al geruime tijd op voorhand naar beginnen uitkijken.”

De winterbar kiest ook elk jaar een goed doel uit. Deze keer is dat Runars weg naar de toekomst, ten voordele van een jongen uit Wiekevorst die bij de geboorte een hersenverlamming opliep en nu hulp kan gebruiken voor de betaling van zijn therapieën.

www.deschapenstal.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners