© portret Patrick Van de Perre

DE WEEK VAN PATRICK. “Hurra Portugal, Amam Marokko”

Patrick Van de Perre

Het is oorlog in Antwerpen. Maar geen nood, er is geen enkele reden om per direct naar de kelder te vluchten. Het is een cyberoorlog en die is doorgaans niet van dien aard dat er meteen huizen tot puin herleid worden. Laat staan dat er gewonden of erger vallen.

En toch. Volgens mensen die ervoor gestudeerd hebben, kan de cyberaanval op de Antwerpse stedelijke diensten wel degelijk voor problemen zorgen. Zo dreigt onze digitale privacy op straat te komen liggen en weet iedereen, of toch in ieder geval de cybersoldaten, straks misschien wanneer u of ik de laatste keer gaan zwemmen zijn of zijn of haar boeken te laat heeft ingeleverd bij de bibliotheek.

Bij de stad Antwerpen hebben ze er alvast de handen vol mee. Zelfs de printers werken niet meer, en een mail sturen is vrijwel onmogelijk. Wie had gehoopt om een geboorte aan te geven of een ander administratief klusje te klaren, is eraan voor de moeite. Toch in ieder geval digitaal.

Wist u trouwens dat er in grote lijnen twee redenen zijn om een cyberaanval uit te voeren? Ofwel gaat het om spionage, maar het kan evengoed een offensief om commerciële redenen zijn. Lees: iemand hoopt met zijn kunstje een flinke smak losgeld te ontvangen.

Spionage was een ander verhaal geweest. Stel je voor dat zo een bolleboos erachter zou komen wat het stadsbestuur nu precies vindt van Huts’ plannen om de Boerentoren een iets andere aanblik te geven.

Over omstreden bijgebouwen gesproken. Het Steen heeft deze week de 300.000ste bezoeker ontvangen. Het waren er eigenlijk drie en afkomstig uit Spanje. Ze werden vanuit eigen land rechtstreeks naar de luchthaven van Deurne gevlogen om van daaruit met de bus naar ’t Stad te rijden. Leuk. Voor hen dan toch.

Over de bijbouw van het Steen wordt trouwens nauwelijks nog met een woord gerept. Steeds meer mensen vinden het achteraf bekeken wel meevallen. Van den Aldi wordt al helemaal geen gewag gemaakt. Toch niet als het over het Steen gaat.

Dat biedt perspectief voor de ambities van Fernand Huts. Want, … of nee laat maar. Het zou ons te ver leiden in de aanloop naar de vredige kerstdagen. Over vredig gesproken, daar moeten we het ook nog even over hebben.

Zaterdag is de dag van de WK-kwartfinale tussen Marokko en Portugal. Wie wint gaat naar de volgende ronde, maar dat had u wellicht zelf ook al begrepen. Het zijn bovendien landen met een flinke en pittige zuiderse achterban in Antwerpen.

Zo leeft het WK voetbal toch nog een beetje in ’t Stad. Fijn. Laten we daarom één ding afspreken. Vier tot jullie erbij neervallen, toeter als nooit tevoren, zing je schor, lach eens met de Rode Duivels als dat echt nodig is en groet vriendelijk naar de agenten.

De politie is er ook voor uw veiligheid en wil graag op tijd naar huis. Alvast gefeliciteerd met de kwalificatie. Hurra Portugal, Amam Marokko.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER De Week van