Nona Van Looy schreef de voorbije jaren stiekem aan haar debuutroman The ones she fooled, een spannend verhaal in het Engels. © Hans Otten

Onco-coach schrijft spannende roman in het Engels: “In het Nederlands voelt het gewoon anders”

Herentals -

Nona Van Looy (28) is het nieuwste talent dat aan het firmament der Herentalse letteren verschijnt. Maar wat deze onco-coach uit het Algemeen Ziekenhuis Herentals van de anderen onderscheidt, is dat ze in het Engels schrijft.

Hans Otten

The ones she fooled – degenen die zij bedotte – luidt de titel van het eerste werk van Nona Van Looy uit Herentals. Het vat het verhaal goed samen. “Het boek speelt zich af aan een middelbare school, waar twee vriendinnen bij het begin van het nieuwe schooljaar besluiten uit te zoeken waar hun derde vriendin plots gebleven is. Maar naarmate ze meer en meer te weten komen, ontdekken ze ook dat hun goede vriendin niet helemaal is wie ze zich voordeed te zijn. Het is dus eigenlijk een soort whodunnit, een raadsel dat zich stilaan ontvouwt”, zegt Nona Van Looy.

Het boek schreef ze in haar vrijetijd, want overdag is ze aan het werk als onco-coach. “Ik heb sociaal werk gestudeerd, maar heb ook een leraarsdiploma. In het ziekenhuis van Herentals begeleid ik patiënten met kanker op onze afdeling oncologie. De meeste mensen denken dat dit deprimerend werk is, maar dat is helemaal niet het geval. Ja, er komen veel emoties bij los, maar eigenlijk gaat het toch vooral om positieve verhalen van positieve mensen.”

Geheim projectje

Dat ze intussen aan een boek werkte, wisten slechts weinigen in haar omgeving. “Het was een beetje mijn geheim projectje. Mensen denken dat ik dit nu in enkele weken uit mijn mouw heb geschud, maar ik ben er eigenlijk bijna vijf jaar mee bezig geweest. Bij een klassieke whodunnit moet je natuurlijk zien dat alles klopt, maar ik stak ook nogal wat tijd in het vinden van de juiste personages. Maar ik schrijf gewoon graag en gebruik dat deels ook om mijn dag te verwerken.”

Wil dat zeggen dat het boek op eigen belevenissen is gebaseerd? “Dat niet zozeer”, zegt Nona Van Looy. “Er zit wel veel van mezelf in, maar het is zeker niet dat ik mezelf in mijn boek helemaal blootgeef. Maar het idee voor dit boek is vooral gegroeid vanuit het idee dat jongeren tegenwoordig heel gevoelig zijn voor de druk van leeftijdsgenoten en hoe ze naar de buitenwereld overkomen.”

Bij voorkeur in Engels

The ones she fooled is niet alleen een spannend raadsel, het valt ook onder de categorie Young Adult. Dat is een verzamelnaam voor boeken in uiteenlopende genres die vooral voor tieners en jongvolwassenen zijn bedoeld. “Ik lees zelf ook gewoon graag young adult-boeken. Ik heb wel verschillende favoriete auteurs, maar mijn interesse in genres gaat heel breed. Ik lees gewoon heel graag. En bij voorkeur in het Engels.”

Er lijkt toch nog een zekere kloof te bestaan tussen boeken lezen in het Engels en zelf een boek in het Engels schrijven. “Het is een soort leerproces, maar mij gaat dat redelijk gemakkelijk af. En als ik dan toch een boek wil schrijven, moet ik dat maar doen op een manier waar ik mij het beste bij voel. Ik vind Engels ook een rijke taal. In het Nederlands voelt het gewoon anders. En na enkele jaren schrijven, was het boek plots klaar. En dan volgt de vraag: wat moet ik daar nu mee doen? Ik dacht, ik geef het uit en dan is de cirkel rond. Maar blijkbaar begint het nu allemaal pas”, lacht ze.

Want de jonge vrouw is natuurlijk gewoon door blijven schrijven. Een van de volgende projecten die er wellicht aan zitten te komen, is een educatief boek voor kinderen. Intussen kan je The ones she fooled vinden in heel wat online boekenwinkels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners