© ATV

Jong gezin start met vakanties voor mensen met jongdementie: “Le duck à vélo wil er zijn voor iedereen met een stempel, net zoals wij”

Schelle -

In Schelle ziet met de vrolijke naam Le duck à vélo en een dito eend als uithangbord een nieuwe organisatie het levenslicht. Ine Vierstraete (35) en Roel De Ceuster (35) gaan de missie aan om begeleide fiets- en wandelvakanties voor ‘mensen met een stempel’ te organiseren. In eerste instantie voor jongdementerenden, bij uitbreiding voor iedereen die stoot op zijn of haar lichamelijke of psychische grenzen.

Ine Vierstraete, mama van Djoels (9) en Daven (11) en haar partner/pluspapa Roel trekken er met het gezinnetje graag op uit, het liefst te voet of met de fiets en dat zo dicht mogelijk bij de natuur. Maar soms stoten ze ook op obstakels, want beiden dragen ze ook een stempel. Ine lijdt aan een chronische darmziekte, Roel heeft ADHD en vaak tonnen energie te over. Al die passies en ervaringen heeft het jonge gezin gedreven tot een nobele missie: ieder met zijn ‘rugzak’ en op zijn tempo een fijne vakantietijd laten beleven.

Samen op stap met Le duck à vélo. ©  rr

“We reizen heel graag, ook vaak in België”, zegt Ine. “Tijdens de coronapandemie zijn we met de kinderen heel veel gaan wandelen en fietsen. Telkens weer merkten we dat we op die momenten veel meer met elkaar praatten en met een heel ander gevoel terug thuiskwamen. Met onze eigen ervaringen van drempels waar je soms op stoot, groeide zo meer en meer de idee dat we graag ook iets voor anderen zouden willen betekenen.”

Gezinsmascotte

Enige tijd later kwam de bewuste ‘eend’ op hun pad. “We bezochten een rommelmarkt aan de abdij in Hemiksem, toen ik op die eend stootte. Ze was niet mooi, niet lelijk maar oefende toch een bepaalde aantrekkingskracht op mij uit”, vertelt Ine. Ze bleek gemaakt door mensen met een beperking in Bali. Ik wilde ze absoluut hebben en ze groeide uit tot onze gezinsmascotte. Waar we op stap gaan, reist ze met ons mee. Op een bepaald moment verloor onze eend een pootje. Dat paste nog beter, want ook aans ons is ‘een hoek af’”, lacht Ine. “De puzzelstukjes vielen in mekaar.”

Deze gekke eend stond model voor het logo. © rr

Zo werd Le duck à vélo geboren. In Ines ouders, Rik en Patsy, die decennialange ervaring hebben in de zorgsector, het werken met groepen en het organiseren van uitstappen, vonden ze meteen de gepaste ‘partners in crime’. “De idee was er, maar voor welke doelgroep?”, schetst Roel de beginfase. Door hun ervaringen met jongdementie - bij beide grootmoeders van Roel stak deze aandoening de kop op - besloot het koppel zich in eerste instantie hierop te focussen. “We kwamen op die manier ook in contact met ’t Ventiel, een vzw in West-Vlaanderen die aan buddywerking doet voor mensen met jongdementie.”

Het gezin neemt samen met de eend als mascotte graag mee andere mensen op pad. © rr

Zo staat in februari een eerste trip gepland met vijf mensen met jongdementie en hun partners/buddy’s, in het Limburgse Hechtel-Eksel. “Maar we pinnen ons daar niet alleen op vast. We zouden ons project graag uitbreiden naar andere doelgroepen voor wie het niet altijd evident is vakantie te beleven. Ons uitgangspunt is: begeleide, korte reizen in eigen land, voor een beperkt budget en op maat. Door elkaar te helpen, samen te koken en samen dingen te doen, gaat iedereen sterker naar huis. ‘Tempo’ is een belangrijk woord voor ons, net zoals ‘rugzak’. Voor alles vinden we samen een oplossing. We maken er onze gezinsvakanties van, die we graag met anderen willen delen.”

Voor meer info, kan je altijd een keer de koddige eend opzoeken op Le duck à vélo .

Bart Roggeman

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV