De koesterplaats op het kerkhof is sereen maar warm ingericht. © rr

Koesterplaats biedt troost voor familieleden van overleden kindjes

Merksplas -

In samenwerking het Huis van het Kind heeft het gemeentebestuur op de begraafplaats in Merksplas een koesterplaats gemaakt.

Het gaat om een plek waar ouders, grootouders, familie en vrienden kunnen stilstaan bij het verlies van een (ongeboren) kind. “Veel mensen vinden troost bij elkaar, maar sommigen hebben ook een fysieke plaats nodig waar ze heen kunnen gaan”, legt schepen van Jeugd Leen Kerremans (Leefbaar Merksplas) uit. “De koesterplaats is sereen maar warm ingericht, zodat ouders, grootouders, familie en vrienden er naartoe kunnen gaan om stil te staan bij hun verdriet.” Bij het Huis van het Kind in het gebouw van Kinderclub de Spetter in de Pastorijstraat kunnen ouders die een kind verloren een gratis sterretje komen afhalen. Dat kunnen ze aan de koesterplaats achterlaten.

“De sterretjes zijn er in de eerste plaats als aandenken”, legt coördinator Bernice Slief van het Huis van het Kind Merksplas uit. “We lieten die maken door de bewoners van het dagcentrum voor mensen met een beperking MarkSaam hier in het dorp. Wie wil, kan het sterretje personaliseren met een naam, een tekening van een broertje of zusje of een boodschap.” De opening van de koesterplaats vindt plaats op Wereldlichtjesdag op zondag 11 december. Die datum valt in de Koesterweek die het Berrefonds organiseert. In een aantal gebouwen in Merksplas hangen slingers met hartjes om de gezinnen die een vreselijk verdriet met zich meedragen een hart onder de riem te steken. (ram)

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners