Om de handelszaken in de Geelse winkelstraat Nieuwstraat tijdens de werkzaamheden bereikbaar te maken, heeft het stadsbestuur zwarte doeken over de oneffen grond gelegd. Aan de overkant liggen er al nieuwe kasseien. © Hans Otten

Kempense handelscentra gaan massaal in kerstmodus

Geel, Herentals, Hoogstraten, Mol, Turnhout, Westerlo -

De sint is weer de boot in naar Spanje, zodat de grote Kempense winkelkernen zich opmaken voor de ‘mooiste tijd van het jaar’, de cadeautjestijd. Verschillende handelscentra houden ook dit weekend al een koopzondag.

Hans Otten

Omdat in Geel dit weekend al de eerste van twee kerstmarkten gepland staat, zetten de handelaars mee hun schouders onder de gezellige sfeer. Zowel deze als komende zondag houden heel wat ondernemers hun deuren open van 13u tot 18u. Er was de voorbije maanden wel bekommernis of ergernis over de aanhoudende werkzaamheden aan de voetpaden in de Nieuwstraat. Maar het stadsbestuur heeft een extra inspanning gedaan om de winkels comfortabel bereikbaar te maken. Parkeren op de centrumparkings is in het weekend gratis.

Ook Handelshart Herentals organiseert twee koopweekends op 10-11 en 17-18 december. “Het ideale moment om op cadeautjesjacht te gaan of je feestoutfit te scoren”, klinkt het. Nieuw is dat de handelaars een spaarkaart introduceren. Iedere aankoop geeft recht op een stempel, met zes stempels bij zes verschillende handelaars maak je kans op een van de driehonderd cadeaubonnen van 50 euro.

Ook in de Herentalse Zandstraat vertoeven handelaars en klanten stilaan in kerstsferen. © Hans Otten

Extra avondopeningen

Onder de warme noemer Knus in Mol verwelkomen de lokale handelaars de klanten tijdens het kerstshoppen in de twee komende weekends. Ook in Mol rollen de middenstanders op 11 en 18 december van 13u tot 18u de rode loper uit. En wie dan nog geen tijd gevonden heeft om zijn inkopen te doen, is er een extra lange dag winkelplezier met avondopening tot 20u op 23 december. Om het feest nog aantrekkelijker te maken, lopen er tot 8 januari een vertelwandeling en een kerstzoektocht.

De Turnhoutse verkopers kijken ook reikhalzend uit naar het winkelpubliek. “In onze winkelstraten hangt deze winter ook een gezellige sfeer. Zo zijn de straten feestelijk versierd en worden de winkeletalages ingepakt met warme kerstwensen. Bovendien kun je ook op zondag 11 en zondag 18 december shoppen bij heel wat Turnhoutse handelaars. Op 22 december organiseren we een laatavondshopping”, luidt het in de binkenstad.

Hele maand lang

In Hoogstraten beperken de handelaars het kerstshoppingfestijn tot het weekend van 17 en 18 december, met zondagopening van 11u tot 17u. “Op zondag krijg je bij elke deelnemende handelaar en winkel na aankoop een bon voor een lekkere chocolademelk. Die bon kan je inruilen bij Café de Vrijheid, de Rijkswacht of Het Zoet Begijntje tussen 13u en 17.30u.”

De middenstand van Westerlo ziet het meteen groots. Daar loopt gedurende de volledige maand december een stempelactie. Wie vijf stempels bij evenveel verschillende handelaars bemachtigt, maakt kans op een van de veertig geschenkmanden vol lekkers uit de streek. “Vergeet niet in je agenda te noteren: op 18 december is het vanaf 13.30u ook kerstmarkt op de Grote Markt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners