Themabeeld. © Stad Mechelen

Stad bespaart niet op sociale uitgaven: “Extra geld voor UiTPAS en om kwetsbare gezinnen te ondersteunen”

Mechelen -

Met Mechelse stadsbestuur wil bijkomend investeren in een zorgzame stad. Daarom wordt er een extra buffer van 1,2 miljoen euro voorzien om kwetsbare Mechelaars te ondersteunen. Daarnaast worden ook de budgetten voor de UiTPAS met kansentarief flink opgetrokken zodat iedereen deel kan uitmaken van sport- en cultuuractiviteiten.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Mechelen moet op zoek naar 24 miljoen euro extra

Eén van de opvallendste veranderingen in de sociale uitgaven van de stad is de verhoging van de budgetten voor de UiTPAS met kansentarief. Mensen die recht hebben op zo’n UiTPAS kunnen aan verlaagd tarief aansluiten bij een sportclub of vereniging of aan een lagere prijs deelnemen aan allerhande activiteiten en evenementen. De stad betaalt een deel van het verschil in lidgeld en hoopt door de hogere budgetten dat meer verenigingen in het systeem zullen stappen.

“Het jaarlijks beschikbare budget wordt quasi verdubbeld en voor 2023 is er een eenmalige extra injectie van 150.000 euro. Op die manier willen we kansengroepen nog beter met de Mechelse verenigingen en het vrijetijdsaanbod in contact brengen. Het is dus een win-winsituatie. De Mechelse verenigingen genereren extra inkomsten en we realiseren een hogere participatie van kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinnen”, zeggen schepen van Armoedebestrijding Gabriella De Francesco en haar collega bevoegd voor Cultuur Björn Siffer (Vld-Groen-m+).

“Daarnaast beslisten we ook om voortaan het volledige verschil in lidgeld tussen het kansentarief en het niet-kansentarief terug te betalen wanneer minstens 5% van de leden van een vereniging een kansentarief heeft”, gaat schepen van Sport en Jeugd Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+) verder. “Die regel was al van toepassing voor enkele sportclubs, maar wordt nu uitgebreid naar alle UiTPAS-partners. Op die manier beperken we het financiële risico voor de organisatoren en bieden we de jongeren toch kansen om hun talenten verder te ontwikkelen.”

Vicieuze cirkel doorbreken

Verder voorziet de stad ook een bijkomende financiële buffer van 1,2 miljoen euro om kwetsbare Mechelse gezinnen te ondersteunen, bijvoorbeeld bij een hoge schoolfactuur of medische kosten, maar ook om tussen te komen in bepaalde basisbehoeften. Daarnaast worden de 450.000 euro waar het middenveld mee aan de slag gaat in de armoedebestrijding bestendigd en zijn er extra middelen voor OPkomst, een centraal aanmeldpunt voor kwetsbare ouders. “We willen de vicieuze cirkel waarin kwetsbare Mechelse gezinnen zitten doorbreken en besparen niet op sociale uitgaven”, aldus De Francesco.

LEES OOK: Mechelen gaat door met investeren, maar maakt keuzes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Mechelen