Heel wat organisaties en hulpverleners zullen voortaan een beroep doen op de waaier. © yjs

‘Groei Gezond Waaier’ moet kinderen begeleiden in gezonde levensstijl

Sint-Niklaas -

De stad Sint-Niklaas heeft een tool ontwikkeld om kinderen, jongeren en hun ouders te begeleiden naar een gezonde levensstijl. De ‘Groei Gezond Waaier’ moet voortaan hét hulpmiddel worden voor zowel zorgverstrekkers, specialisten, hulpverleners als leerkrachten. “Een gezonde levensstijl biedt kinderen en jongeren meer kansen”, zegt schepen Heyrman.

Yannick Joos

De werkgroep ‘Groei Gezond’ van de stad zette in 2019 een samenwerking op met externe lokale partners rond overgewicht bij kinderen en jongeren. Net geen vijftien procent van de schoolkinderen in Vlaanderen heeft overgewicht. De werkgroep erkent dat gezondheid ruimer gaat dan gewicht en trekt het probleem open naar alle facetten van een gezonde levensstijl.

De stad Sint-Niklaas heeft nu een ‘Groei Gezond Waaier’ ontwikkeld om kinderen en ouders al van bij de geboorte te begeleiden naar een gezonde levensstijl.

“Met de waaier willen we kinderen al van bij het prille begin goed in de startblokken zetten voor de rest van hun leven”, licht schepen voor Welzijn Sofie Heyrman (Groen) toe.

“Heel wat organisaties en zorgverstrekkers komen in contact met kinderen en jongeren en dankzij de waaier kan er samen op maat en efficiënt gezocht worden naar mogelijkheden en oplossingen. De tool moet voortaan deel uitmaken van het werkmateriaal van hulpverleners, want ook voor hen zorgt de waaier voor een overzicht. In de waaier zijn alle initiatieven in Sint-Niklaas opgelijst, gaande van betrouwbare informatie, experts, communicatietips tot organisaties die algemene ondersteuning bieden.” (Lees verder onder de foto)

De waaier bevat alle Sint-Niklase initiatieven rond gezond leven. © yjs

‘ALLES’-principe

“Een gezonde levensstijl gaat over meer dan enkel beweging of gezond eten”, zegt Ann Vandeputte van Eetexpert, het kenniscentrum voor eetstoornissen en gewichtsproblemen, die de werkgroep adviseert.

“De filosofie rond de waaier is gebaseerd op het ‘ALLES’-principe, wat staat voor Afwisselend eten, Leuk bewegen, Lief zijn voor jezelf, Emoties hanteren en Slapen. Dergelijke tool is een unicum in Vlaanderen en zal ongetwijfeld navolging krijgen in andere steden en gemeenten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners