Prins William “woedend” om beelden van “bedrieglijk interview” met Diana in ‘Harry & Meghan’

Hoewel het eerste deel van Harry & Meghan (nog) niet de grote aanval op het koningshuis is die verwacht werd, zal prins William volgens bronnen “woedend” zijn na het bekijken van de Netflixdocu. Het probleem zit ‘m al in de eerste aflevering, wanneer Harry de vergelijking maakt tussen Meghans situatie en die van zijn moeder.

edb

Halfweg de eerste aflevering heeft prins Harry het over zijn overleden moeder, prinses Diana. Net als hij en Meghan, werd zij jarenlang gestalkt door paparazzi. Diana komt zelf aan het woord in een fragment uit het veelbesproken interview dat ze in 1995 gaf aan BBC-journalist Martin Bashir. Een interview waarover prins William vorig jaar nog zei dat “het nooit meer uitgezonden mag worden”.

In het interview praatte Diana erg openlijk over de moeilijkheden van het leven als lid van de koninklijke familie. Ze had het over de affaire van Charles - “we waren met drie in ons huwelijk” - en praatte over haar eetstoornis. Het tv-interview zette het Verenigd Koninkrijk destijds op zijn kop.

In het fragment in de documentaire heeft de prinses het over de obsessie van de pers. “Tot op vandaag vind ik de interesse nog altijd beangstigend en fenomenaal. Omdat ik eigenlijk niet graag het middelpunt van de aandacht ben.” Diana zegt ook dat ze begrijpt dat er foto’s worden genomen wanneer ze haar publieke taken vervult. “Maar nu word ik gefotografeerd zodra ik mijn voordeur uit ga. Ik weet nooit waar er een lens zal zijn.”

In 2020 werd een onderzoek geopend naar het befaamde interview uit 1995. Martin Bashir werd door Diana’s broer ervan beschuldigd valse voorwendselen te hebben gebruikt om de prinses te overtuigen met hem te praten. Het onderzoek toonde aan dat de journalist bankafschriften vervalste om Diana te doen geloven dat haar privésecretaris betaald werd om haar in het oog te houden. Bashir zou het idee dat de koninklijke familie Diana wilde controleren gebruikt hebben om haar ervan te overtuigen haar verhaal te doen.

Het interview is ook een belangrijke verhaallijn in het recentste seizoen van ‘The Crown’ op Netflix.  ©  Keith Bernstein

Prins William gaf in 2021 een statement over de conclusie van het onderzoek. “Ik ben van mening dat de bedrieglijke manier waarop het interview verkregen werd, beïnvloed heeft wat mijn moeder zei”, zei de kroonprins toen. “Het is mijn rotsvaste overtuiging dat dit Panaroma-programma geen enkele legitimiteit heeft en nooit meer getoond zou mogen worden.”

Daar wringt het schoentje. Want dat laatste is exact wat broer Harry nu doet in zijn documentaire. “We weten intussen allemaal dat ze misleid werd tot het geven van het interview”, zegt de prins voor het fragment getoond wordt. “Maar tegelijkertijd sprak ze wel de waarheid over haar ervaring.” Volgens bronnen dicht bij de kroonprins die The Daily Mail sprak, zal die uitleg William allesbehalve kunnen sussen. De kroonprins zou “furieus” worden wanneer hij het fragment ziet. “Dit toont nog maar eens dat de kloof tussen de twee broers niet groter kon zijn”, klinkt het nog.

LEES OOK. Het té opgepoetste sprookje van Harry en Meghan: “Zelfreflectie is onbestaande, zelfbeklag des te meer”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER