Eén van de pronkstukken van de internationale kerststalllenexpo in de Heilig Hart-kerk: een stal in Venetiaanse stijl. © JAA

Mondiale kerstsfeer in Heilig Hart-parochie: kerstmarkt, kerststallententoonstelling en exotische proevertjes

Schoten -

De grote kerstmarkt op de Deuzeldlaan en in de straten rond de Heilig Hart-kerk mag dan weliswaar definitief zijn afgevoerd, de Heilig Hart-parochie en Kerstgezellen zorgen samen voor heel wat kerstsfeer de komende weken.

Jan Auman

“Het begint nu zaterdag al met een exotische kerstexpo en -happening in onze kerk”, vertelt Jef Rombouts van de parochiale werkgroep. “Rondom deze kerk wonen mensen die uit alle delen van de wereld komen. We zien ze hier ook geregeld tijdens onze vieringen. Naar aanleiding van Kerstmis hebben we de gemeenschappen uit Nigeria, India, Congo, Mexico, Ethiopië en andere landen die in de wijk Deuzeld en in buurgemeente Merksem vertegenwoordigd zijn uitdrukkelijk uitgenodigd om hun eigen feestgewoonten rond eindejaar te delen.”

Concreet worden zaterdag van 12 tot 18 uur exotische ‘kerstproevertjes’ in de letterlijke én figuurlijke betekenis van het wordt opgediend in de kerk, voor alle bezoekers. “Wij pakken zelf uit met onze Deuzeldse Hartjes, hét verbindende streekproduct en kerstgeschenk bij uitstek, waarvan onze medewerkers er liefst 350 hebben gebakken. De opbrengst van de koekjesverkoop gaat naar Chiro Antoontje”, aldus Jef Rombouts.

Drie jaar geleden werd de Deuzeldse Hartjes - in behoorlijk groot formaat - enthousiast voorgesteld door onder meer Jef Rombouts, diaken Luc Dekelver en burgemeester Maarten De Veuster. © JAA

Kerststallen uit alle hoeken van de wereld

Die kijkt ook uit naar de bijzondere kerststallenwedstrijd, die in dezelfde mondiale sfeer baadt. Ze werden gemaakt en stonden ooit opgesteld in Venetië, Congo, de Verenigde Staten, Spanje, Mexico en nog wel tien andere landen. Meteen zal blijken dat Kerstmis, ondanks andere dominerende geloofsvormen dan de christelijke, overal ter wereld gevierd wordt.

“De kerststallen zijn authentiek en soms adembenemend mooi”, aldus Werner Van Acker, die samen met collega-parochiemedewerker Leen Redig de handen vol had met het uitpakken en opstellen van de stallen.

Overigens leveren ook de leerlingen van het Sint-Jozef-Instituut in Schoten een bijdrage aan deze expo met een reeks zelf gebouwde kerststallen. Voor beide categorieën kunnen bezoekers stemmen voor en mooiste stal. De imposante kerstbomen in de kerk zijn ook van eigen bodem, letterlijk zelfs. De parochie mocht de metershoge dennen gaan kappen in de tuin van de familie Van den Schilden in de Voorschotenlaan, om de hoek.

In dienstencentrum Cogelshof vindt ook weer de kleine kerstmarkt plaats, van 12 tot 18 uur. De cafetaria heeft voor die gelegenheid heel wat lekkers in de aanbieding en koor Alloeëtte treedt meermaals op.

Vorig jaar moesten de dames en heren van koor Alloeëtte nog zingne met mondmasker op. Dat hoeft nu gelukkig niet meer. © JAA

Fotozoektocht en kerstvieringen

Nog zaterdag organiseren de Kerstgezellen net als vorig jaar een wandeling gekoppeld aan een fotozoektocht door de wijk Deuzeld. Starten kan vanaf 10 uur in het parochiecentrum naast de kerk. De wandeling is dit keer zowat 3 km lang. Deelnameprijs bedraagt 5 euro.

We vermelden nog dat de familie kerstviering in de Heilig Hart-kerk met traditionele Vlaamse kerstliederen zaterdag 24 december plaatsvindt om 18 uur. Die mis wordt voorgegaan door pastoor Alvi Vasquez. Op zondag 25 december is er een kerstviering in gospel-stijl om 10 uur waarbij het koor Cantiamo voor een enthousiaste sfeer zorgt, gevolgd door een kerstdrink.

Van zondag 11 december tot en met 1 januari organiseert de parochie ook weer een schoendozenactie ten voordele van sociale kruidenier Appel & Ei. Pakjes kunnen worden afgegeven in het hoofdportaal van de Heilig Hart-kerk tussen 9 en 12 uur. (jaa)

Heilig Hart-kerk, Deuzeldlaan 80 in Schoten.

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners