De ‘luisterende oren’ gaan van deur tot deur in de Kroonmolenwijk. © yjs

‘Luisterende oren’ gaan op pad in stadswijk: “Ervaringen van de wijkbewoners opsteken”

Sint-Niklaas -

De komende maanden gaan tientallen vrijwilligers op pad als ‘luisterende oren’ om verhalen van bewoners van de Kroonmolenwijk op te tekenen. Het project wil een bruisende stadswijk creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Yannick Joos

Het wijktraject ‘Kroonmolen aan Zet’ heeft een volgende fase aangesneden. “We vertrekken vanuit de ervaringen van de wijkbewoners”, aldus Seppe van Bogaert van het stadsteam participatie.

De komende weken en maanden gaan vrijwilligers langs bij 400 à 500 bewoners van de Kroonmolenwijk, de stadswijk die bestaat uit de Westerbuurt, Castrobuurt en Hazewind.

Kwetsbaar

“Het is een stadsdeel met veel eigenheid, maar met ook kwetsbaarheden en uitdagingen”, legt Seppe van Bogaert uit. “Om op zoek te gaan naar wat er echt leeft, zijn dertig ‘luisterende oren’ opgeleid. Die groep is een mix van vrijwilligers uit de wijk en stad én professionelen die in de wijk actief zijn zoals medewerkers van Familiehulp. Zij combineren hun zorgende taken met een functie als luisterend oor.”

Het vernieuwende participatieproject ‘Kroonmolen aan Zet’ kreeg van de Vlaamse overheid een subsidie van 580.000 euro om tot eind 2025 aan de slag te gaan in de wijk. Na ‘Kroonmolen Onderzoekt, in Beeld en Droomt’ is nu de vierde fase aan de gang.

Nieuwe inzichten

“Door naar de inwoners eten luisteren, krijgen we zicht op wat er leeft en hoe ze het dagelijkse leven in de wijk beleven”, gaat Seppe verder. “Zo verzamelen we informatie over zaken die vaak moeilijker te meten zijn met gewone vragenlijsten. Vooralsnog zijn de eerste reacties positief en zal een gespecialiseerde software patronen uit de vele gesprekken halen. Vanuit die nieuwe inzichten zullen we doelstellingen en actiepunten formuleren die we in ‘Kroonmolenwijk aan Zet’ verder gaan uitwerken.”

“Tegen eind februari willen we ons luisteronderzoek afronden om vervolgens in mei door te gaan naar een volgende fase in het wijktraject”, besluit Seppe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners