© RTV

Zonnige Kempen opent nieuw woonproject: “Groene tuin in plaats van parkeerplaatsen”

Vorselaar -

Het woonproject dat de sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen heeft gerealiseerd op de hoek van de Nieuwstraat met Veldstraat in Vorselaar is officieel in gebruik genomen. “Het gaat om negentien sociale wooneenheden met één tot vier slaapkamers, aangepast voor mindervaliden”, weet de directeur van Zonnige Kempen Anneleen Eelen.

Marc Peeters

De eerste bewoners namen deze zomer hun intrek in het complex. Vandaag zijn alle woningen verhuurd. “Het project is gerealiseerd op de plek waar destijds de rijkswacht zat. Omdat we ook een aanpalend perceel konden kopen was er voldoende ruimte om er iets moois van te maken.” Op de praktische uitvoering was het even wachten.

“Aanvankelijk waren er plannen om in het gebouw de wijkpost van de lokale politie Neteland te huisvesten”, weet schepen Mizel Gebruers (ActieV). “Later is beslist de politie een plaats te geven in het gemeentehuis. Dat had gevolgen voor de inrichting van de nieuwbouw. Op de gelijkvloerse verdieping kwam ruimte vrij en die hebben we nu gebruikt om er het strijkatelier Contenti een plaats te geven. Voor de bewoners is het een extraatje om deze dienstverlening in eigen huis te hebben.”

De huurders van Zonnige Kempen kunnen duurzaam verwarmen door collectieve verwarming en gebruikmaken van de ondergrondse afvalcontainers van IOK. De architect heeft er ook voor gezorgd dat iedereen een eigen voordeur heeft. Zo zijn er geen gemeenschappelijke delen die moeten onderhouden worden. In het project is ook een collectieve fietsenberging voorzien.”

Voor de bewoners van de negentien wooneenheden moest Zonnige Kempen langs de straat maar acht eigen parkeerplaatsen plaatsen. Aanvankelijk was er sprake van een ondergrondse parkeergarage, maar die verdween samen met de lokale politie uit het project. “Aan de achterkant van het gebouw was er ruimte om bijkomende parkeerplaatsen aan te leggen, maar dat zou volledig ten koste gaan van het groen dat we wilden behouden”, legt Anneleen Eelen uit.

Deelauto’s

De bouwmaatschappij en het lokale bestuur sloten een deal. De bewoners van het complex kunnen gebruikmaken van de openbare parking naast de bibliotheek, schuin tegenover het gebouw. “In ruil heeft de bouwmaatschapij mee geïnvesteerd in de aankoop van twee elektrische deelauto’s die op dezelfde parking ter beschikking staan”, zegt Mizel Gebruers.

“De investering komt ongeveer overeen met de kostprijs van de aanleg van parkeerplaatsen. Niet alleen de bewoners van de appartementen, maar bij uitbreiding iedereen die dat wenst, kan gebruikmaken van de deelauto’s. Zo is voor het voor sommige buurtbewoners misschien niet meer nodig om een eigen auto te hebben en dat verlaagt de parkeerdruk.”

Met de nakende fusie van de Kempense bouwmaatschappijen was dit het laatste belangrijke bouwproject dat door Zonnige Kempen in Vorselaar werd gerealiseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners