De grootte van de tunnel zelf blijft ongewijzigd, want werken aan de tunnel zelf zouden het treinverkeer op de drukke as Antwerpen-Brussel te veel verstoren. © Stad Antwerpen

‘Vettig tunneltje’ aan Roderveldlaan-Spoorwegstraat wordt gerenoveerd

Berchem -

De fiets- en voetgangerstunnel - ook wel ‘het vettig tunneltje’ genoemd - onder het treinspoor in Berchem tussen de Roderveldlaan en de Spoorwegstraat krijgt een renovatie. Ook de inritten en het openbaar domein in de onmiddellijke omgeving worden aangepakt.

Elien Van Wynsberghe

“Het aanpakken van het tunneltje ter hoogte van de Berchemstadionstraat stond al een hele tijd op de planning”, zegt districtsschepen van Openbaar Domein Bruno De Saegher (N-VA). “Maar er zijn veel verschillende partners bij betrokken én de renovatie zelf is een technisch huzarenstukje, onder meer omdat de tunnelwanden ook fungeren als steunwanden voor de spoorlijn.”

Maar de renovatie komt er dus. De werken worden uitgevoerd door de stad Antwerpen, het district Berchem en Infrabel. “De start van die werken is voorzien voor eind 2023, begin 2024. Al blijft dat nog onder voorbehoud.”

De grootte van de tunnel zelf blijft ongewijzigd, want werken aan de tunnel zelf zouden het treinverkeer op de drukke as Antwerpen-Brussel te veel verstoren. Wel wordt de tunnel gerenoveerd en komen er nieuwe wandtegels en verlichting. Ook de inritten krijgen een grondige opwaardering, zodat de toegankelijkheid en zichtbaarheid door de tunnel sterk verbeteren. “Dat moet het onveiligheidsgevoel dat je hier vandaag ervaart, wegnemen”, aldus De Saegher.

© Stad Antwerpen

Veilige fietsverbinding

Aan de kant van de Roderveldlaan komt een nieuwe en minder steile helling voor fietsers, en een aparte trap voor voetgangers. Aan de kant van de Spoorwegstraat is er voldoende ruimte om de uitgang aangenamer en groener te maken. Hier komen een trap met ingewerkte zittribune en een fietshelling.

“We maken van het ‘vettig tunneltje’ opnieuw een veilige en aangename verbinding tussen de Roderveldlaan en de Spoorwegstraat. We renoveren niet alleen het tunneltje zelf, maar ook de toegangswegen hiernaartoe. Zo zorgen we voor een veilig gevoel bij de gebruikers”, zegt Antwerps schepen voor Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld).

Er werd ook beslist om de werken uit te breiden tot aan de Jan De Graefstraat. Daardoor sluit de aanleg mooi aan op de rest van de wijk die enkele jaren geleden reeds grondig werd aangepakt. Tot slot wordt ook het kruispunt met de Roderveldlaan en de Berchemstadionstraat opgenomen in het project om conflictsituaties te vermijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners