De Vijf met Verf in het Kasteel van Schoten, waar ze voor het eerst exposeren. © JAA

Vijf leerling-kunstenaars van Marc Kennes kleuren Kasteel Van Schoten op geheel eigen wijze

Schoten -

Vijf kunstenaars stellen ook kit weekend nog recent werk tentoon in het mooie kader van het Kasteel van Schoten, telkens van 10 tot 17 uur. Vera De Mulder, Ingrid Van Cakenberghe, Mieke De Roeck, Karolin Daelemans en Jan Gielen delen een passie voor verf, uitbundig kleurengebruik en zijn alle vijf geschoold in de academie van Schoten in het schildersatelier van Marc Kennes, kunstschilder.

De Vijf met Verf, zoals ze zichzelf noemen, laten zich inspireren door diverse, maar niet de minste Vlaamse meesters zoals van Eyck, Rubens, Wouters, Emile Claus, Constantin Meunier, Georges Minne, de Vlaamse Expressionisten evenals hedendaagse kunstenaars waarvan velen leraar zijn aan Vlaamse academies waaronder de gewaardeerde docent Marc Kennes. De vijf artiesten gebruiken ook vrijwel uitsluitend olieverf op doek.

Vera De Mulder evolueerde qua thema’s van figuratief landschap en interieur naar volledig abstract met behoud van uitbundig kleurgebruik. Je zou haar werk kunnen omschrijven als abstract expressionisme.

Ingrid van Cakenberghe schildert gevoelig gestileerd tot uitgepuurd figuratief met thema’s interieur, dorp en landschap, allemaal op doek gezet gebruik makend van verfijnd kleurgebruik. Ingrid is zichtbaar ook geboeid door reflecties in en door glas.

Mieke De Roeck komt lyrisch figuratief tot abstract expressionistisch voort de dag met eerder getemperd kleurgebruik waarvoor ze inspiratie vindt in de Vlaamse natuur.

Leermeester Marc Kennes. © RR

Foto’s

Het werk van Karolin Daelemans is herkenbaar aan de vlotte expressieve stijl, aangetrokken door zowel stad als dorp met boeiend kleurperspectief. Haar taferelen komen goed tot hun recht op groot formaat. De jonge moeder van twee dochters is gediplomeerd accountant, maar gepassioneerd door kunst. Voor deze reeks werken ondernam ze met fototoestel in de hand eerst een wandeling door Antwerpen. Die beelden vormden dan weer het uitgangspunt voor haar eigen schilderkunst.

“Ik probeer een sfeer te creëren en een gevoel over te brengen, waar mensen tijdloos kunnen naar kijken en het tevens voelen. Mijn werk is geabstraheerd zodat het voor wie er naar kijkt, iets oneindig wordt, een schilderij waar je naar blijft kijken, hoop ik” vertelt Karolin.

Jan Gielen tot slot heeft een aantal meer figuratieve portretten en landschappen geselecteerd met expressionistisch kleurgebruik en kleurperspectief met persoonlijke schriftuur. De doordringende blik in de portretten valt op. Jans lyrische landschappen zijn interpretaties van plekken in de eigen omgeving.(jaa)

Vijf met Verf, nog 10 en 11 december van 10 tot 17 uur in het Kasteel van Schoten, Kasteeldreef 61.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners