De sterrenboom op de begraafplaats van Blauberg. © rr

Herselt koestert sterrenkindjes: “Nieuwe sterrenbomen onthuld tijdens wandeling”

Herselt -

Alle begraafplaatsen op Herselts grondgebied zijn uitgerust met een sterrenboom, een boom uit cortenstaal waar ouders van overleden kinderen een gegraveerd blaadje in kunnen laten aanbrengen. Op zaterdag 17 december worden de bomen plechtig ingehuldigd met een sterrenwandeling in Blauberg. Er vindt dan ook een sereen herdenkingsmoment plaats op de plaatselijke begraafplaats.

Kristof Van Rompaey

Van zondag 11 tot en met zaterdag 17 december vindt in Vlaanderen de Koesterweek plaats. Herselt wil nabestaanden van overleden kinderen dan een hart onder de riem steken en hijst samen met 130 andere steden en gemeenten een speciale vlag als blijk van medeleven.

Tijdens Wereldlichtjesdag op zondag 11 december geeft de gemeente de aftrap en steekt ze een kaarsje aan voor sterrenkindjes. De bib voorziet tijdens de Koesterweek een themastand. Aan de kerstbomen in de deeldorpen kunnen mensen troostende hartjes hangen.

Respect en medeleven

Het lokaal bestuur plaatste op elke begraafplaats ook een sterrenboom. Die fungeert als een serene plaats om kinderen te herdenken die tijdens de zwangerschap of tot voor de leeftijd van 18 jaar overleden zijn. Ouders kunnen een gegraveerd blaadje in de sterrenbomen laten hangen. Dat kunnen ze aanvragen bij via dienst Burgerzaken op het gemeentehuis.

“De sterrenbomen komen er na een vraag van onze ouderenadviesraad”, zegt schepen van Welzijn Elke Verlinden (Mensen Met Mensen). “Het idee was om een plaats te voorzien waar ouders kunnen rouwen om hun verlies. Met de bomen willen we als bestuur ook ons respect en medeleven tonen. We hopen dat ze iedereen even doen stilstaan bij het leven.”

Sterrengemeente

Het lokale bestuur sluit de Koesterweek af met een sterrenwandeling op zaterdag 17 december. Ouders, gezinnen, naasten en sympathisanten zijn welkom vanaf 18u aan de voetbalterreinen van Blauberg op de Averbodesesteenweg. “De wandeling vertrekt om 18.30u en is 2,2 kilometer lang. We herdenken sterrenkindjes en stellen ook de sterrenbomen voor. Deelnemers dragen best een fluovestje en brengen zelf een zaklamp mee.”

Tot slot gaat het lokale bestuur een samenwerking aan met het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen, om zo uit te groeien tot sterrengemeente. “Via die samenwerking kunnen inwoners gebruikmaken van een gratis online hulpverleningsplatform voor ouders die een kindje verliezen, met bijzondere focus op zwangerschapsverlies”, stelt Verlinden. “Het expertisecentrum ondersteunt de gemeente als aanspreekpunt voor deze ouders.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners