De dames van Vrouw & Maatschappij Zoersel met de Op ’t gemak?-stickers. Opdringerige of lastige klanten in een café, wie maakte het nog niet mee? ©  VMZ

Vrouw & Maatschappij Zoersel strijdt tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven

Zoersel -

Op 8 december trok Vrouw & Maatschappij Zoersel, de politieke vrouwenbeweging van cd&v, ten strijde tegen grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. Dat deden ze met een kroegentocht om de Zoerselse horeca te sensibiliseren adequaat op te treden bij grensoverschrijdend gedrag.

Een flirterige klant aan de bar die geen nee kan aanvaarden, iemand die al een glaasje te veel op heeft en geen grenzen meer kan inschatten of een luidruchtige klant die de andere aanwezigen intimideert. Voor horecapersoneel is het niet eenvoudig om gepast op te treden bij grensoverschrijdend gedrag.

Daarom ontwikkelde Vrouw & Maatschappij een poster waar stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je te allen tijden de sfeer goed kan houden in je etablissement. Met de poster wil de vrouwenbeweging in de eerste plaats handelingsverlegenheid bij horecapersoneel tegengaan en hen ondersteunen. “We nemen het moment om samen iets te drinken en bij te babbelen -onze sjouwelavond- te baat om onze posters met tips af te geven aan de bar’ vertellen Marlies Caeyers en Christine Gonnissen, co-voorzitsters van Vrouw en Maatschappij Zoersel. “Als je getuige bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag is niets doen en omkijken geen optie”, stelt Katrien Schryvers, Vlaams parlementslid en schepen bevoegd voor sociale zaken en welzijn. “Soms kan het zelfs al volstaan om aanwezig te blijven en de situatie in het oog te houden.”

En dat is nodig, want vrouwen voelen zich nog te vaak onveilig in het uitgaansleven. “Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen vanzelfsprekend altijd terecht bij de politie. Toch kan het horecapersoneel als eerste aanspreekpunt al een wereld van verschil maken”, gaat Marlies Caeyers verder.

“We maakten stickers met de tekst ‘Op ’t gemak? Altijd & overal! Scan de code en je komt op onze engagementsverklaring, van daar kan je materiaal downloaden waarop tips staan om slachtoffersp te helpen”, zegt Marlies. Op die manier hoopt Vrouw & Maatschappij ook om cafés en bars een duwtje in de rug te geven bij het uitstippelen van een aangepast beleid.

 kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners