Een bosgroepmedewerker toont het plantsoen dat aan de Wuustwezelse bosranden wordt aangeplant. © rr

1580 bomen en struiken voor biodiverse bosranden van zestien boseigenaars

Wuustwezel -

Bosgroep Antwerpse Gordel en de gemeente Wuustwezel slaan de handen in elkaar voor betere bosranden. Bewoners van woonzones met een bosrijk karakter konden plantsoen aankopen tegen een verminderd tarief.

De woonbossen krijgen zo een mooie ecologische meerwaarde. Gevarieerde bosranden werken namelijk als een natuurlijke buffer en helpen het bos beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. De verschillende bloemen en bessen die aan de struiken in de bosrand komen, vormen een feestmaal voor vogels, vlinders en bijen. Binnenkort krijgen 1580 boompjes en struiken zoals haagbeuk, liguster, kruipwilg, meidoorn, hondsroos en vlier een nieuw plaatsje bij zestien families aan de rand van hun bos. “Als lokaal bestuur zijn we tevreden dat de boseigenaars in onze woonbossen bosplantsoen kunnen kopen aan een voordelig tarief”, zegt schepen voor Milieu Pieter Cools (CD&V). “We zijn dan ook overtuigd dat het plantsoen een ecologische meerwaarde heeft voor deze zone. Daarom ondersteunen we graag deze actie van de Antwerpse Bosgroep. Hopelijk volgen er in de toekomst nog vele acties en aanplantingen.”

Corridors in het landschap

Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur verklaart de provinciale ondersteuning: “Via de bosrandactie ondersteunen we boseigenaars ook financieel bij het beheer van hun bos. We dragen bij aan de biodiversiteit en creëren waardevolle verbindingen in het landschap. Vooral waar bosranden aansluiten op andere boscomplexen, dreven of houtkanten, vormen ze echte corridors in het landschap. Een wandel- of fietsnetwerk voor soorten als het ware. Het behouden en versterken van deze netwerken is één van onze prioritaire doelstellingen op vlak van milieu- en natuurbeleid.”

De bosrandactie in Wuustwezel is een initiatief van de Bosgroep Antwerpse Gordel en gemeente Wuustwezel. Met de financiële steun van provincie Antwerpen ondersteunen en adviseren zij boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos. Elke boseigenaar kan gratis en vrijblijvend aansluiten bij de Bosgroep. Hij of zij krijgt er advies en informatie bij het bosbeheer en hulp bij de administratie. Naast beheer vormen de Bosgroepen ook het aanspreekpunt voor de aanplant van nieuwe bossen en bosuitbreiding, zowel voor private eigenaars als voor lokale besturen. (vw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners