Ons Huis, MIN Mol en Vectamus vlammen tijdens De Warmste Week tegen kansarmoede. © Tommy Maes

Drie Molse projecten rond kansarmoede geselecteerd voor De Warmste Week

Mol -

In Mol zijn maar liefst drie projecten rond kansarmoede geselecteerd als goede doelen voor De Warmste Week van VRT, StuBru en MNM. Het gaat om projecten van Ons Huis, MIN Mol en Vectamus. De komende weken staan er al diverse activiteiten op het programma.

“We zijn niet alleen blij dat drie Molse goede doelen zijn geselecteerd voor De Warmste Week”, zegt Petra Beyens van welzijnsschakel Ons Huis in Mol. “Het is ook heel belangrijk dat Kansarmoede het jaarthema is. Zo wordt er meer aandacht besteed over wat kansarmoede precies is. Kansarmoede is meer dan te weinig geld hebben. Het weegt bijvoorbeeld ook zwaar op het sociaal leven en de mentale gezondheid van mensen. Te vaak wordt gedacht dat armoede een persoonlijke verantwoordelijkheid is, maar het is veel complexer dan dat.”

Budgetvriendelijk koken

Het project van Ons Huis voor De Warmste Week heet ‘Samen koken verbindt en versterkt’. “Al vele jaren organiseren we kooklessen waarbij cursisten leren hoe ze goed, gezond en goedkoop kunnen koken”, vertellen Petra Beyens en lesgever Yolanda Lemmens. “We hebben drie groepen van elk zeven deelnemers die samen koken, eten en opruimen tijdens de lessen. Het recept van de les krijgen ze nadien ook mee, zodat ze het later thuis ook kunnen klaarmaken. We willen nu verschillende recepten bundelen in een kookboekje.”

Hulppakketten voor kinderen

MIN Mol wil mensen helpen om uit de spiraal van armoede te geraken door een luisterend oor te bieden, hen naar de juiste instanties en begeleiding te leiden en materiële hulp te geven. Zo helpt de welzijnsschakel momenteel 350 gezinnen. “Jaarlijks hebben we een aantal projecten gericht op kinderen, waarbij we diverse pakketten verdelen onder een vijfhonderdtal kinderen”, zegt Diane Kerkhofs van MIN Mol.

“Zo hebben we het project Gelijke Start waarbij we tegen de start van het nieuwe schooljaar schoolmateriaal en schoenen verdelen. En voor de eindejaarsperiode hebben we een cadeaupakket voor kinderen en jongeren dat bestaat uit een pyama, ondergoed en sokken. Op die manier willen we ook kansarme kinderen een mooi eindejaarsgeschenk geven.”

Huiswerkbegeleiding

Vectamus biedt hulp en begeleiding aan kinderen en ouders uit financieel kansarme gezinnen die kampen met psychische of psychiatrische moeilijkheden. De vereniging is actief in de gemeenten Mol, Balen, Dessel en Retie. In 2023 start Vectamus een project rond huiswerkbegeleiding.

“We merken dat veel kinderen wel over de capaciteiten beschikken om te leren, maar door de situatie thuis daar toch grote moeilijkheden voor ondervinden”, vertellen Anne Vandeweyer en Valerie Vanmeerberge van Vectamus. “Daarom willen we hen begeleiden met het maken van hun huiswerk. Momenteel zoeken we nog uit hoe we de begeleiding concreet willen organiseren, bijvoorbeeld op welke locatie.”

De komende weken staan er in Mol en omstreken al diverse activiteiten op het programma in het kader van De Warmste Week. Zo organiseren serviceclubs zondag 11 december een winterwandeling in Balen. Dinsdag 13 december geven de drie genomineerde projecten in de school GIBBO Galbergen een voordracht over hun werking. De school organiseert op 22 december ook een winterbar voor De Warmste Week. In dienstencentrum Ten Hove vindt op 22 december een wafelbak plaats. En de week voor kerst willen de drie projecten een busreis naar Hasselt organiseren om de radiostudio van de Warmste Week te bezoeken.

  (Tommy Maes )

onshuismol.be, www.minmol.be , www.huisvanhetkindregiomol.be/organisatie/detail/79/vectamus , dewarmsteweek.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners