Kazerne Dossin in Mechelen. © Gil Plaquet

Stad organiseert verschillende activiteiten tijdens Week van de Mensenrechten

Mechelen -

De stad Mechelen organiseert van 10 tot en met 18 december de Week van de Mensenrechten. In deze periode worden er onder meer activiteiten zoals een mensenrechtenwandeling en een panelgesprek georganiseerd. “Want onze fundamentele grondrechten zijn nooit voor eeuwig verworven”, aldus het stadsbestuur.

Stijn Van de Sande

In oktober sloten Mechelen en Leuven zich al aan bij een internationaal netwerk van steden en regio’s die willen samenwerken rond mensenrechten en hun engagementen zichtbaarder willen maken. Het internationale initiatief wil tegen 2030 duizend steden en regio’s op deze manier met elkaar verbinden. Om de ondertekening van die campagne kracht bij te zetten, organiseert de stad de komende week verschillende activiteiten rond mensenrechten.

“We staan een stuk verder dan enkele decennia geleden, maar dat betekent absoluut niet dat aandacht besteden aan mensenrechten iets vrijblijvend geworden is”, zegt schepen van Mondiaal Beleid Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+). “Op heel wat plaatsen in de wereld moeten nog grote stappen gezet worden, en op sommige vlakken gaan we er soms zelfs op achteruit. Onze fundamentele grondrechten zijn nooit voor eeuwig verworven. We moeten er blijven over waken en streven naar een wereld met gelijke rechten voor iedereen.”

Wandeling en filmvoorstelling

De Dag van de Mensenrechten op 10 december en de Internationale Dag van de Migrant op 18 december, worden door de stad verbonden tot de Week van de Mensenrechten. “Eén van de activiteiten is een Mensenrechtenwandeling gekoppeld aan een tijdelijke expo in Kazerne Dossin”, klinkt het. “Bij het Filmhuis is er dan weer een panelgesprek over steden en migratie, mensenrechten en Mechelen als voorbeeldstad. Nadien volgt er een filmvoorstelling. Tot slot nemen we ook deel aan de schrijfmarathon van Amnesty International.”

“In onze stad moet iedereen zichzelf kunnen zijn. We zetten dan ook alles op alles om elke vorm van ongelijkheid, discriminatie, racisme en armoede aan te pakken”, zegt schepen van Gelijke Kansen en Diversiteit Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+). “Een recent project hierrond is Mechelen Kleurt, waarbij onze stadsdiensten een tool ontwikkelden om het gebrek aan diversiteit in kinder- en jeugdboeken aan te pakken en racisme en vooroordelen in de klas bespreekbaar te maken. We werken ook rond gendergelijkheid en dekolonisatie.”

Meer informatie over de Week van de Mensenrechten kan je vinden op de website van de stad. (svds)

www.mondiaal.mechelen.be/mensenrechten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners